Бульвар Лесі Українки 34, 2-й під’їзд, 6-й поверх
Київ, 01133, Україна

За даними всеукраїнського національно репрезентативного опитування Oмнібус, проведеного Info Sapiens 24-28 березня 2022 року, тільки 37% українців, що працювали станом на початок війни, отримують заробітну плату за березень в повному обсязі. Ще 29% отримають заробітну плату частково, а 26% не отримають взагалі.

Серед працівників приватного сектора таких ще більше: 31% отримають заробітну плату частково, а ще 31% не отримають взагалі.

slide 1

Більшість українців кажуть, що без зарплати їх доходів вистачить на 1-3 місяці: 14% – тільки на березень, 25% – на березень і квітень, 21% – на 3 місяці.

slide 2

Разом з тим, позитивною тенденцією є те, що 20% тих, хто переривав роботу або навчання через війну, зараз їх відновили. Лише третина не переставали працювати або вчитись через війну.

Знову ж таки в приватному секторі ситуація гірша, ніж в державному: лише 25% не переставали працювати, а 54% перестали.

slide 3

З тих, хто працював або вчився в останні 4 тижні, 40% сказали, що працювали гірше або менше, ніж до війни, але 15% навпаки стали працювати більше.

slide 4

Загалом частка безробітних в українській робочій силі зросла з 9% в лютому до 27% в березні.

slide 5

Відповідно, 83% українців вважають, що зараз краще заощаджувати гроші, і тільки 11% – що зараз краще витрачати більше грошей (наприклад, на запаси або великі покупки).

slide 6

Загалом 66% громадян зазнали втрат від війни: зокрема, 43% зазначили зменшення або повну втрату доходу, 28% – втрату роботу, 18% – роз’єднання сім’ї, 8% – втрату або руйнування дому або майна, 7% – не надання належної медичної допомоги, 6% – втрату життя або здоров’я членів сім’ї.

slide 7

Найбільше ж бояться українці втрати життя або здоров’я внаслідок війни (52%).

slide 8

Якщо говорити про психологічний стан, то частка нещасливих українців збільшилась вдвічі – якщо в лютому до вторгнення їх було 25%, то зараз 47%. Разом з тим частка дуже щасливих залишилась незмінною – 14% – мабуть, це люди з дуже позитивною вдачею або ті, хто щасливий від того, що врятувався від жахів війни.

slide 9

Інформація про дослідження

Вибірка Омнібусу складає 1000 респондентів. Опитування проводилося методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера, computer-assisted telephone interviews) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Вибірка репрезентативна для населення віком 16 років і старше за статтю, віком, розміром населеного пункту та регіоном проживання. З дослідження вилучена Автономна Республіка Крим та м. Севастополь, а у Донецькій та Луганській області опитування проводилося тільки на територіях, що контролюються Україною. Також опитування не охоплює українців, що виїхали за кордон, і мешканців окупованих населених пунктів, де немає зв’язку.

Максимальна теоретична похибка не перевищує 3,1%. Опитування проводилося 24-28 березня 2022 року.

Посилання на завантаження прес-зелізу та презентації

Тематичні напрямки

Популярні публікації

Якщо у вас є питання щодо досліджень, ми завжди раді Вам допомогти в цьому.

Зв'яжіться з нами