Бульвар Лесі Українки 34, 2-й під’їзд, 6-й поверх
Київ, 01133, Україна

За даними всеукраїнського національно репрезентативного опитування, проведеного Info Sapiens 14-15 березня 2022 року, 84% українців проти офіційного визнання Криму частиною Росії як умови закінчення війни (тоді як 3-4 березня було 75%) і 83% українців проти офіційного визнання частиною Росії раніше окупованих районів Донбасу (в першій хвилі було 79%). Водночас частка тих, хто проти заборони на вступ України до НАТО, скоротилась з 56% до 51%.

slide6

70% готові особисто чинити збройний опір для припинення російської окупації України: зокрема, 79% чоловіків і 59% жінок. Це незначуще відрізняється від минулої хвилі, але зате частка, тих, хто не бажає брати зброю до рук значуще знизилась з 28% до 23% в основному за рахунок жінок (в першій хвилі дослідження 36% з них не хотіли брати зброю до рук, а зараз 29%).

slide7

Підвищилась також частка тих, хто вважає українську мову рідною, з 77% до 81%.

slide11

75% українців вважають, що прості росіяни винні в збройній агресії, а 17% – що не винні (проти 66% і 30% в першій хвилі, відповідно).

slide8

Щодо особистої ситуації, то 13% українців виїхали в інші населені пункти в межах України (тих, хто виїхав за кордон, ми не опитували, бо більшість біженців не відповідають через високу вартість роумінгу).

Найпоширеніші причини, чому не виїхали: «це мій дім, і я не хочу його покидати» (57%) і «я хочу боротися, захищати» (22%).

slide4

34% українців почуваються в небезпеці вдень і 48% – вночі, що приблизно відповідає показникам минулої хвилі.

slide5

Тільки 10% українців вважають, що війна закінчиться впродовж тижня, натомість більшість (62%) вважають, що вона триватиме від кількох тижнів до понад року.

slide9

91% впевнені, що Україна зможе відбити напад Росії і лише 5% в цьому сумніваються.

slide10

Інформація про дослідження

Вибірка дослідження складає 1032 респонденти. Опитування проводилося методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера, computer-assisted telephone interviews) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України за статтю, віком, розміром населеного пункту та регіоном проживання. З дослідження вилучена Автономна Республіка Крим та м. Севастополь, а у Донецькій та Луганській області опитування проводилося тільки на територіях, що контролюються Україною. Також опитування не охоплює українців, що виїхали за кордон.

Максимальна теоретична похибка не перевищує 3,1%. Опитування проводилося 14-15 березня 2022 року.

Посилання на завантаження прес-релізу та презентації

Тематичні напрямки

Популярні публікації

Якщо у вас є питання щодо досліджень, ми завжди раді Вам допомогти в цьому.

Зв'яжіться з нами