34 L.Ukrainki Blvd., 2nd entrance, 6th floor
Kyiv, Ukraine, 01133

За даними всеукраїнського національно репрезентативного опитування Омнібус, проведеного Info Sapiens 12–18 серпня 2022 року, 88% українців пишаються тим, що є громадянами України, що на 10 відсоткових пунктів менше, ніж у 2022 році, але вище ніж у будь-який попередній рік.

Питання про те, чи пишаються жителі України громадянством України було включене в моніторингове дослідження Інституту соціології НАН України, починаючи із 2002 року. За двадцятирічну історію спостережень, відсоток тих, хто дуже пишався або скоріше пишалися бути громадянами України, зріс із 41% у 2002 році до 69% у 2020 році. У серпні 2022 року, через півроку після широкомасштабного вторгнення, цей показник склав 98% , а у 2024 році – 88%.

«Якою мірою Ви пишаєтесь чи не пишаєтесь тим, що є громадянином/громадянкою України?»

slide 1

[1] Дослідження 2022 і 2024 року були проведені із використанням іншого методу збору інформації, аніж дослідження 2002-2020 років, – телефонне опитування на відміну від самозаповнення. Вибірки будувалися різним способом: випадкова у випадку телефонного опитування й стратифікована із квотним відбором на останньому ступені у випадку самозаповнення. Таким чином, вибірки не є повністю порівнюваними. Разом із тим, методологія телефонного опитування, яка є найприйнятнішою під час війни, дозволяє прослідкувати тенденції зміни показника.

Цей показник хоча й знизився порівняно з 2022 роком, проте все ще є вищим, ніж у будь-який з попередніх років до повномасштабного вторгнення Російської Федерації, у які проводилися відповідні заміри. Також він майже однаково розподілений по усім макрорегіонам України.

Регіональний розподіл відсотків тих, хто дуже або скоріше пишаються тим, що є громадянами України за даними Омнібусу Info Sapiens.

Cерпень 2022Серпень 2024
Захід98%90%
Київ98%89%
Південь98%88%
Північ99%86%
Схід98%89%
Центр96%89%

Незважаючи на тривалу війну, українці продовжують переважно з оптимізмом дивитися як на майбутнє України, так і на своє майбутнє в країні – 85% і 79% відповідно. Ці частки суттєво зменшилися порівняно за 2 роки, коли опитування показувало 94% та 92% відповідно.

«Наскільки ви згодні з кожним із цих тверджень?»

slide 2

У певному сенсі, українці стали менш емоційними порівняно з 2022-м роком: суттєво зменшилися частки респондентів, які відповідали що відчували запропоновані емоційні стани останнім часом, як негативні, так і позитивні. Як і у 2022 р., найпоширенішим негативним емоційним станом є тривога, страх, паніка (33%), а позитивним – віра у перемогу (54%).

Негативні емоційні стани: «Який з наступних емоційних станів ви відчуваєте найчастіше останнім часом?»

slide 3

Позитивні емоційні стани: «Який з наступних емоційних станів ви відчуваєте найчастіше останнім часом?»

slide 4

Ймовірно через вплив війни, показники довіри до основних категорій людей відносно соціальної близькості до респондента дещо змінювалися за останні 4 роки. Так, у 2022 році зросли частки тих, хто повністю довіряє сім’ї, знайомим, сусідам, а у 2024 році дещо зменшилася порівняно з 2022, хоча залишаються більшими за 2024 рік.

«Наскільки ви довіряєте людям, які представляють різні групи?», %

slide 5

Українці самі себе характеризують як добрих, працьовитих і волелюбних.

«Назвіть 2-3 основні риси, що характеризують загалом український народ»

slide 6

Інформація про дослідження

Вибірка дослідження складає 1000 респондентів. Опитування проводилося методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера, computer-assisted telephone interviews) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Вибірка репрезентативна для населення України старше 16 років. Структура вибірки відповідає структурі населення за такими параметрами, як стать, вік, розмір населеного пункту і регіон відповідно до даних Державної служби статистики на 1.01.2022. Опитування не проводилось у АР Крим, м. Севастополь, а також в інших тимчасово окупованих Росією територіях України, де українські оператори не надають послуги мобільного телефонного зв’язку. Також опитування не охоплює українців, що виїхали за кордон.

Максимальна теоретична похибка не перевищує 3,1%. Опитування проводилося 10-21 серпня 2024 року. В прес-релізі використані дані попередніх хвиль Омнібусу з аналогічною методологією, а також дані Інституту соціології НАНУ.

Посилання на завантаження прес-релізу

Thematic directions

Popular publications

We will be glad to answer all your questions.

Contact us