34 L.Ukrainki Blvd., 2nd entrance, 6th floor
Kyiv, Ukraine, 01133

В листопаді-грудні 2023 компанія Info Sapiens на замовлення ГО «Об'єднання матерів і дружин Захисників України» опитала 400 матерів та дружин загиблих військових, що є членкинями ГО. Додатково ГО провела власне онлайн опитування, що включало також родичів загиблих військових, які не є членами ГО, і загалом було опитано 1100 респондентів. Ця вибірка дозволяє порівняти оцінку родичів загиблих до і після 2022, щоб оцінити динаміку ефективності роботи ТЦК СП.

Це було морально найважче опитування для нас - ми дуже переживали, як воно пройде, але пройшло спокійно, питання про практичні аспекти взаємодії з ТЦК СП не викликали сильних емоцій.

Є позитивні і негативні результати.

Позитивні: у 72% випадках ТЦК СП роз’яснили родичам загиблих у 2022-23 р. про пільги, державну допомогу і порядок надання документів. До 2022 цей показник був такий же, тобто незважаючи на збільшення навантаження ТЦК у більшості випадків виконують цю функцію.

Негативні: лише 45% родичів загиблих у 2022-23 р. задоволені роботою ТЦК СП, незадоволені 35%, також висока частка «важко відповісти» - 20%. Серед родичів загиблих до 2022 року частка незадоволених становить 24% - отже, збільшення навантаження на ТЦК СП закономірно зменшило задоволеність їх роботою. Найпоширеніші проблеми: байдужість, відсутність бажання допомогти, неввічливість, затримки у розгляді документів, неповне надання інформації, або відмова у її наданні.

ГО підготувала рекомендації для протидії цим проблемам, адже держава має забезпечити гідне обслуговування родичам тих, хто віддав за неї життя.

Детальніше з повним звітом та презентацією можна ознайомитися за посиланнями.

Thematic directions

Popular publications

We will be glad to answer all your questions.

Contact us