34 L.Ukrainki Blvd., 2nd entrance, 6th floor
Kyiv, Ukraine, 01133

Про це свідчать дані всеукраїнського національно репрезентативного опитування, проведеного Info Sapiens на замовлення та у співпраці з польським Центром Діалогу ім. Ю. Мєрошевського 9–19 жовтня 2022 року.

«Незважаючи на те, що проблеми у відносинах України та Польщі знизили відчуття близькості українців до поляків, понад 90% українців вдячні Польщі за допомогу в боротьбі з російським агресором, вірять в продовження цієї допомоги та бажають досягнення компромісів між державами», - резюмує результати опитування Інна Волосевич, заступниця директора Info Sapiens.

Для даного дослідження ми виділили регіони, які мають історичні зв’язки з Польщею – це Галичина (Львівська, Івано-Франківська та Тернопільська області) і Правобережжя (Волинська, Рівненська, Житомирська, Винницька, Хмельницька, Черкаська, Київська області та Київ).

На відкрите питання, яка країна серед країн ЄС найбільше допомагає Україні, відносна більшість (52%) українців назвали Польщу, також 19% назвали Німеччину, а решта країн називались відносно рідко.

slide 1

94% українців вдячні полякам за допомогу, невдячних лише 3%. Частка вдячних перевищує 90% в усіх регіонах.

slide 2

Разом з тим проблеми у відносинах України та Польщі не могли не позначитись на суспільній думці: так, якщо в 2022 році 83% українців позитивно ставились до поляків, то в жовтні 2023 року таких 67%; частка нейтрального ставлення зросла з 15% до 30%, але погане ставлення висловили лише 1%. Слід зазначити, що опитування проводилось до блокади кордону, тож ставлення могло погіршитись з того часу. Закономірно, що ближчим є регіон до Польщі, то кращою є думка про поляків.

slide 3

slide 4

Крім того, українці дещо рідше зазначали позитивні причини допомоги Україні з боку Польщі: «поляки вважають Росію своїм ворогом» (63% зазначили цю причину у порівнянні з 70% в 2022) і «поляки співчувають українцям» (56% проти 69%, відповідно), - поряд із зростанням підтримки твердження «Польща вважає частину українських земель своїми» до 11% проти 6% в 2022. Останнє може бути наслідком російської пропаганди, одним з наративів якої є буцімто бажання Польщі приєднати частину України.

slide 5

Внаслідок погіршення відносин з Польщею (а можливо і внаслідок російської пропаганди, що приписує Польщі загарбницькі мотиви) частка прихильників союзу або співдружності двох держав скоротилась до 45% у порівнянні з 58% в 2022 році.

slide 6

В жовтні 2023 року 48% українців знали про погіршення відносин з Польщею. Правобережжя і Галичина знали про це частіше, ніж інші регіони.

slide 7

Прикметно, що тільки 10% поінформованих українців звинувачували в конфлікті виключно польську сторону, 34% звинувачували українську сторону і 52% - обидві сторони рівною мірою. Галичина найрідше звинувачувала польську сторону.

slide 8

91% українців вважають, що українська влада повинна шукати компромісів із польською владою, і тільки 7% з цим не погоджуються. Частка прихильників компромісів складає не менше 90% в усіх регіонах.

slide 9

83% українців вірять, що відносини з Польщею налагодяться шляхом конструктивного діалогу і тільки 10% вважають, що відносини будуть погіршуватись. Галичина та Правобережжя дещо більше вірять в налагодження відносин з Польщею, ніж інші регіони.

slide 10

91% українців вірять, що Польща буде надалі підтримувати Україну в боротьбі з російським агресором і тільки 6% у це не вірять.

slide 11

Прикметно, що дещо менше українців вірять, що Польща буде надалі підтримувати Україну на її шляху інтеграції з ЄС – 86% вірять і 7% не вірять у це.

slide 12

Інформація про дослідження

Вибірка дослідження 2023 року складає 1001 респондент, а вибірка дослідження 2022 року – 1036 інтерв’ю. Обидва опитування проводилося методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера, computer-assisted telephone interviews) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Структура вибірки відповідає структурі дорослого населення підконтрольних Україні територій за такими параметрами як стать, вік, розмір населеного пункту і регіон проживання до повномасштабного вторгнення відповідно до даних Державної служби статистики на 1.01.2022. Опитування не проводилось у АР Крим, м. Севастополь, а також в інших тимчасово окупованих Росією територіях України, де українські оператори не надають послуги мобільного телефонного зв’язку. Також опитування не охоплює українців, що виїхали за кордон.

Максимальна теоретична похибка не перевищує 3,1%. Опитування проводилися 9-19 жовтня 2023 року та 11-15 серпня 2022 року.

Посилання на завантаження прес-релізу та звіту

Thematic directions

Popular publications

We will be glad to answer all your questions.

Contact us