34 L.Ukrainki Blvd., 2nd entrance, 6th floor
Kyiv, Ukraine, 01133

Загальнонаціональне опитування щодо громадського залучення проводиться в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!» (USAID/ENGAGE), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та впроваджується Pact в Україні. Опитування досліджує обізнаність щодо громадянського залучення та участі, ставлення до громадського суспільства, а також сприйняття процесу реформ та участь у ньому.

Опитування охопило дві основні групи: дорослих непереміщених осіб, які проживають в Україні (НПО), та дорослих зовнішньо переміщених осіб, які вимушено покинули Україну через війну (ЗПО). Для цілей аналізу була виокремлена додаткова вибірка внутрішньо переміщених осіб (ВПО) з вибірки НПО на основі їхнього переміщення в межах країни. Польовий етап загальнонаціонального опитування щодо громадського залучення проводився компанією Info Sapiens у квітні-червні 2023 року. Національна вибірка опитування склала 2017 респондентів віком 18 років і старше та 1002 респонденти з зовнішньо переміщених осіб. Національна вибірка побудована відповідно до розподілу дорослого населення України за віком, статтю, областю та типом населеного пункту станом на 1 січня 2019 року. Зовнішньо переміщені особи – громадяни України, які шукали тимчасового захисту у Польщі, Німеччині, Чехії та Італії (дизайн вибірки відповідає розподілу біженців за країнами, згідно з даними UNHCR). Опитування за національною вибіркою проводилося за допомогою CATI (телефонних інтерв’ю за допомогою комп’ютера), а опитування зовнішньо-переміщених осіб – SMS-CAWI (онлайн інтерв’ю з посиланням на онлайн-анкету, які були надіслані потенційним респондентам у випадковому порядку за допомогою SMS). Похибка національної вибірки становить 2,2% (без врахування дизайн-ефекту), зовнішньо-переміщені особи – 3,1% (без врахування дизайн-ефекту).

Резюме

• У 2023 р. понад половина українців з числа НПО (53%%), понад третина ЗПО (38:) і понад чверть ВПО (28%) регулярно брали участь у житті своєї громади. Решта опитаних не брали участі у житті громади через брак часу (25% – ВПО, по 20% – НПО і ЗПО), незнання як це зробити (26% – ЗПО, 25% – ВПО і 12% – НПО), не упевненість у результаті своєї участі (11% – ВПО, 7% – НПО і 6% – ЗПО), а також через відсутність такого інтересу (7% – ЗПО, 5% – ВПО і 4% – НПО).
• До діяльності громадських організацій долучається менша частка громадян: 37% – ЗПО, 35% – НПО і 29% – ВПО. Решта опитаних не брали участі у діяльності громадських організацій через брак часу (27% – НПО, 22% – ВПО і 17% – ЗПО), незнання як це зробити (32% – ВПО, 29% – ЗПО і 19% – НПО), не упевненість у результаті своєї участі (10% – ВПО, 9% – НПО і 6% – ЗПО), а також через відсутність такого інтересу (8% – ЗПО та по 5% – ВПО і НПО).
• Респонденти гарно обізнані про форми демократичної участі: найкраще про участь у волонтерстві для потреб армії (92% – НПО, 89% – ВПО і 78% – ЗПО) та грошові пожертви на підтримку боротьби з російською агресією або на подолання її наслідків (83% – НПО, 82% – ВПО і 80% – ЗПО).
• Найпоширенішою є залученість до таких форм демократичної участі, як грошові пожертви на підтримку боротьби з російською агресією або на подолання її наслідків (71% – ЗПО, 70% – НПО і 67% – ВПО), та волонтерство для потреб армії (63% – НПО, 55% – ЗПО і 50% – ВПО).
• Слід відзначити, що 18% НПО і 12% ВПО упродовж останніх 12 місяців брали участь у мирних зібраннях.
• Першочерговим завданням своїх родин представники усіх трьох груп респондентів вказали роботу (37% – ЗПО, 29% – ВПО і 20% – НПО), а для України – відновлення інфраструктури (49% – ВПО, 47% – НПО, і 36% – ЗПО). При цьому для ЗПО на першому місці в масштабах України є корупція (40%).
• Найбільше українці готові жертвувати гроші на сприяння реабілітації ветеранів війни та інших осіб, які постраждали від війни (91% – НПО, 88% – ВПО і 87% – ЗПО). Менше респонденти з усіх трьох груп готові жертвувати гроші організаціям громадянського суспільства, які сприяють підзвітності уряду, просувають реформи та інтеграцію до ЄС (51% – НПО, 49% – ВПО і 44% – ЗПО).
• Про урядові реформи найкраще обізнані респонденти з числа ЗПО (53%), НПО (49%) і дещо гірше – ВПО (45%).
• Також в рамках опитування респондентам було поставлено 13 запитань на знання основ функціонування держави, а також основних прав та обов’язків громадян. Майже у всіх випадках більшість з кожної з трьох груп дали правильну відповідь. Виключення становить питання про місцеві органи ВИКОНАВЧОЇ влади.

Детальніше з результатами цієї хвилі дослідження можна ознайомитися з презентації.

Thematic directions

Popular publications

We will be glad to answer all your questions.

Contact us