34 L.Ukrainki Blvd., 2nd entrance, 6th floor
Kyiv, Ukraine, 01133

У 2020 р. дослідницькою компанією Info Sapiens було проведено дві хвилі загальнонаціонального опитування у рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!» (USAID/ENGAGE), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та впроваджується Pact в Україні.

Метою хвилі, польовий етап якої тривав у період 8-30 січня 2020 р., була оцінка змін в обізнаності громадян щодо громадських організацій та їхньої діяльності. У рамках цієї хвилі було опитано 2011 респондентів методом САРІ (особистого інтерв’ю вдома у респондента з використанням планшету). Вибірка репрезентативна для дорослого населення України (від 18 років) за віком, статтю, областю та типом населеного пункту, максимальна теоретична похибка становить +/- 2,2%.

Резюме

• Кожен третій українець (33%) зазначає, що з певною регулярністю бере участь у житті своєї громади, тоді як не бере через брак часу та відсутність інтересу – удвічі більше (64%). До діяльності громадських організацій долучається ще менша частка громадян (17%), а не долучається – 80%.
• Респонденти гарно обізнані про форми демократичної участі: найкраще про участь у мирних зібраннях/акціях з конкретних питань (67%) і скарги до місцевих органів влади щодо інфраструктурнихз питань (65%), найгірше – про участь у коментуванні законопроектів та участь у офіційному дорадчому органі при місцевих/державних органах влади (по 39%).
• Значно нижчою є залученість до конкретних форм демократичної участі: респонденти в основному залучені до роботи громадських комітетів (8%), участі у громадських слуханнях (6%) та мирних зібраннях (4%), готові подавати скарги стосовно інфраструктурних питань (5%) та ініціювати чи підписувати електронні петиції (4%).
• Найбільшу зацікавленість українці проявили щодо скарг про інфраструктурні проблеми особисто або телефоном (21%). Також вони виявили інтерес до повідомлення про інфраструктурні проблеми через онлайн-платформи (20%), участі в громадських комітетах (17%) і подання офіційних інформаційних запитів до державних органів (17%).
• На думку респондентів, найчастіше, не покладаючись на владу, громадяни своїми спільними зусиллями можуть забезпечувати благоустрій свого будинку (44%), а також організовувати заходи для відпочинку та дозвілля (25%) та забезпечувати благоустрій місцевого парку (23%). Найрідше – знижувати рівень вуличної злочинності (4%), робити ремонт місцевої поліклініки і домогтися чистішого повітря в місті (по 3%).

Інші теми опитування

• Тендеції електоральної поведінки
• Реформи
• Міграція
• Корупція
• Цінності, переконання та ставлення до життя

Детальніше з результатами цієї хвилі дослідження можна ознайомитися з презентації.



Метою хвилі, польовий етап якої тривав у липні-серпні 2020 р., так само була оцінка змін в обізнаності громадян щодо громадських організацій та їхньої діяльності. У рамках цієї хвилі було опитано 2097 респондентів методом САРІ (особистого інтерв’ю вдома у респондента з використанням планшету). Вибірка репрезентативна для дорослого населення України (від 18 років) за віком, статтю, областю та типом населеного пункту, максимальна теоретична похибка становить +/- 2,2%.

Резюме

• Кожен третій українець (33%) зазначив, що з певною регулярністю бере участь у житті своєї громади, тоді як не бере через брак часу та відсутність інтересу – удвічі більше (65%). До діяльності громадських організацій долучається ще менша частка громадян (19%), а не долучається – 79%.
• Респонденти гарно обізнані про форми демократичної участі: найкраще про участь у мирних зібраннях/акціях з конкретних питань (71%) і скарги до місцевих органів влади щодо інфраструктурних питань (70%), найгірше – про участь у коментуванні законопроектів та участь у офіційному дорадчому органі при місцевих/державних органах влади (по 41%).
• Значно нижчою є залученість до конкретних форм демократичної участі: респонденти в основному залучені до роботи громадських комітетів (8%), участі у громадських слуханнях (7%) та мирних зібраннях (6%), готові подавати скарги стосовно інфраструктурних питань (6%) та ініціювати чи підписувати електронні петиції (6%).
• Найбільшу зацікавленість українці проявили щодо скарг про інфраструктурні проблеми особисто або телефоном (24%). Також вони виявили інтерес до повідомлення про інфраструктурні проблеми через інтернет (20%), участі в громадських комітетах (18%) і створення та долучення до роботи будинкових, вуличних чи квартальних комітетів (18%).
• Головною причиною, що заважає брати більш активну участь у громадській діяльності, майже половина респондентів (45%) назвала нестачу часу або відсутність мотивації, а 33% українців не вірять у те, що їх участь принесе зміни та вплине на ситуацію.
• Найкращими мотиваторами залучення до громадської діяльності для українців є інтерес особистий або родини (35%) та відсутність ускладнень від участі в такій діяльності (29%).
• Кожен п’ятий українець (21%) перераховував кошти благодійним або громадським організаціям протягом останнього року. Приблизно один із десяти (9%) скористався правом на податкову знижку за благодійні пожертви.
• Серед причин, які спонукають українців підтримувати громадські організації, – чіткі цілі та мета діяльності організації (38%), прозоре управління фінансами (30%) та відгуки від людей, яким вони довіряють (30%). Кожен третій (32%) серед тих, хто долучився хоча б до однієї громадської ініціативи, зазначив, що це був позитивний досвід.
• Загалом українці вважають, що громадські ініціативи та організації мають фінансувати заможні люди (63%) та бізнес (51%). Разом з тим, 20% вважають, що громадяни також мають бути залучені до цього процесу.

Інші теми опитування

• Реформи
• Громадянська освіта

Детальніше з результатами цієї хвилі дослідження можна ознайомитися з презентації.

Thematic directions

Popular publications

We will be glad to answer all your questions.

Contact us