34 L.Ukrainki Blvd., 2nd entrance, 6th floor
Kyiv, Ukraine, 01133

На замовлення Transparency International Ukraine за підтримки Проєкту USAID “Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні “ВзаємоДія” дослідницька агенція Info Sapiens провела соціологічне опитування серед населення та представників українського бізнесу про потреби та очікування від майбутньої відбудови України. Звіт було опубліковано 14 червня 2023 року.

Дослідження проводилося з 24 березня по 7 квітня 2023 року і складалося з 2 компонентів:
• Національне репрезентативне опитування дорослого населення України, включно з внутрішньо-переміщеними особами за допомогою методу телефонних інтерв’ю (CATI). Всього було взято 1012 інтерв’ю, з них 201 у ВПО.
• Національне репрезентативне опитування бізнесу за допомогою методу телефонних інтерв’ю (CATI). Всього було взято 405 інтерв’ю, з них:
o ФОП: 100 інтерв‘ю
o Мікробізнес: 100 інтерв’ю
o Малий бізнес: 100 інтерв’ю
o Середній та великий бізнес: 70 інтерв’ю
o Релоковані підприємства: 35 інтерв’ю.

Ми проаналізувати відповіді респондентів щодо очікувань від відбудови, їх бачення стосовно проведення відновлення, оцінили основні ризики та способи їх нівелювання.

Основні результати дослідження:
• Найбільш серйозними проблемами для України є збройна агресія росії, спричинені нею руйнування а також корупція.
• Переважна більшість українського бізнесу зазнала тих чи інших збитків, а чверть - зазнала руйнувань або пошкоджень.
• Найбільш пріоритетними сферами відбудови є відновлення критичної інфраструктури/комунікацій, відбудова зруйнованого житла та розмінування територій.
• Очікувана тривалість робіт з відбудови становить від 10 років і більше.
• Основні побоювання українців щодо відновлення і відбудови пов’язані із поверненням корупційних схем відмивання коштів та відсутністю контролю з наступним розкраданням коштів.
• Фінансування відбудови насамперед покладається на національний, міжнародний і місцевий бізнес та міжнародні організації / донорів, а відповідальність за кінцевий результат – на місцеву владу, Президента України, центральну виконавчу і законодавчу владу.

Посилання для завантаження звіту

Thematic directions

Popular publications

We will be glad to answer all your questions.

Contact us