34 L.Ukrainki Blvd., 2nd entrance, 6th floor
Kyiv, Ukraine, 01133

Загальнонаціональне опитування щодо громадського залучення проводиться в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!» (USAID/ENGAGE), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та впроваджується Pact в Україні. Опитування досліджує обізнаність щодо громадянського залучення та участі, ставлення до громадського суспільства, а також сприйняття процесу реформ та участь у ньому. Звіт було опубліковано 21 листопада 2022 року.

Польовий етап загальнонаціонального опитування щодо громадського залучення проводився компанією Info Sapiens у липні-серпні 2022 року. Через війну, опитування проводилося за допомогою телефонних інтерв’ю (CATI). Телефонні інтерв’ю проводилися серед громадян України віком від 18 років. Вибірка опитування складала 2024 респонденти і була сформована відповідно до розподілу дорослого населення України за віком, статтю, областю і типом населеного пункту (за винятком Криму та непідконтрольних уряду України регіонів Донецької та Луганської областей) згідно з даними Державної служби статистики станом на 1 січня 2019 року. Похибка вибірки становить 2,2% (без врахування дизайн-ефекту).

Резюме:

• У 2022 р. чверть українців (24%) регулярно брали участь у житті своєї громади, що більш ніж утричі перевищує аналогічну залученість у 2021 р., а ще понад третина (36%) – час від часу.
• До діяльності громадських організацій долучається менша частка громадян: 15% брали активну участь та ще 32% – час від часу.
• Респонденти гарно обізнані про форми демократичної участі: найкраще про участь у волонтерстві для потреб армії (92%) і грошові пожертви на підтримку боротьби з роійською агресією або на подолання її наслідків (91%), найгірше – про відкрите повідомлення про корупцію у ЗМІ (по 59%) та участь у діяльності політичних партій (58%).
• Також високим є рівень залученості до таких форм демократичної участі, як грошові пожертви на підтримку боротьби з роійською агресією або на подолання її наслідків (72%), та волонтерстві для потреб армії (59%).
• Найчастіше на заваді більш активній участі у громадській діяльності стає брак часу (22%), фізичний стан і зайнятість на роботі / навчанні (по 14%) та догляд за сім’єю і дітьми (12%).
• Порівняно із 2021 р. у 2022 р. українці значно частіше відзначали зниження рівня корупції в Україні (29% проти 4%).
• Кожен другий українець (49%) вважає, що безпека його і родини рівною мірою залежить як від особистих зусиль, так і від держави.

Детальніше з результатами цієї хвилі дослідження можна ознайомитися з презентації.

Thematic directions

Popular publications

We will be glad to answer all your questions.

Contact us