34 L.Ukrainki Blvd., 2nd entrance, 6th floor
Kyiv, Ukraine, 01133

За даними опитування «Гендерні стереотипи та ролі очима молоді: до і після початку повномасштабної російської агресії”, яке компанія Info Sapiens провела на замовлення ГО «Інсайт» в листопаді 2022 року, жінки 15-25 років найчастіше висловлюються за гендерну рівність, в тому числі і в аспектах, які в суспільстві часто сприймаються як жіночі «привілеї».

Наприклад, 58% молодих жінок (15 – 25 років) погоджуються з тим, що «якщо чоловіки підлягають обов’язковому призову, то і жінки мають підлягати», хоча загалом 60% населення вважає, що обов’язковому призову мають підлягати тільки чоловіки.

slide 4

Дослідження включає глибинні інтерв’ю та національно репрезентативне опитування 1008 респондентів з усіх регіонів, підконтрольних уряду України, методом випадкового відбору номерів мобільних телефонів.

Дослідження не зафіксувало посилення гендерних стереотипів внаслідок війни, принаймні, на декларативному рівні. Навпаки, у порівнянні з 2018 роком значно посилились переконання в тому, що ніхто з подружжя не повинен підкорятись одне одному, і що чоловік не обов’язково повинен бути головою родини та повністю її забезпечувати, і що це нормальна ситуація, коли дружина більш успішна чи більше заробляє, ніж чоловік

Водночас є ряд стереотипів, які є сталими у різних вікових групах:

– про те, що чоловіки є кращі політичні лідери, порівняно з жінками: з цим згодні 35% населення і 34% молодих людей

slide 2

– про те, що вони є кращими бізнесменами: з цим згодні 27% населення і 24% молодих людей

slide 1

– про те, що чоловік має повністю забезпечувати сім’ю: з цим згодні 20% населення і 21% молодих людей

– про те, що чоловік у будь-якому разі має бути головою сім’ї: з цим згодні 19% населення і 17% молодих людей.

slide 5

Посилання на завантаження звіту

Thematic directions

Popular publications

We will be glad to answer all your questions.

Contact us