34 L.Ukrainki Blvd., 2nd entrance, 6th floor
Kyiv, Ukraine, 01133

Так за даними всеукраїнського національно репрезентативного опитування, проведеного Info Sapiens 16-21 лютого 2022 року, 60% українців стривожені можливістю нового збройного вторгнення Росії в Україну.

Можна припустити, що це основна причина того, що частка українців, які вважають, що Верховна Рада мала би ухвалити Закон «Про зброю», який визначає, що таке законне та незаконне володіння зброєю, описує правила поводження з нею, а також використання зброї з метою самозахисту за рік підвищилась з 61% до 74% у порівнянні з аналогічним дослідженням Info Sapiens та PGR Consulting Group LLC, проведеним у лютому 2021 року на замовлення Всеукраїнської асоціації власників зброї (УАВЗ).

Також можна припустити, що внаслідок консолідації суспільства перед загрозою збільшилась частка тих, хто вважає, що країна рухається в правильному напрямку, з 17% у 2021 році до 38% у 2022 році, а також підвищилась довіра до всіх суспільних інституцій. Найвищою є довіра до Збройних Сил України, яким довіряють 79%, тоді як торік цей показник становив 70%.

slide5

Відносна більшість (50%) українців вважають, що влада робить недостатньо для запобігання вторгненню Росії, проти 45%, які вважають, що влада робить достатньо.

Цікаво, що за рік також зросла частка тих, хто вважає себе спроможним захиститись у випадку виникнення раптової загрозі життю, здоров'ю чи майну до прибуття поліції, з 49% до 55%.

Стільки ж – 55% - вважають, що їх здатність оборонятися підвищилась, якби їм надали право володіння та носіння короткоствольної вогнепальної зброї. Крім того, 49% вважають, що безпека оточуючих громадян підвищиться за наявності у них легальної зареєстрованої короткоствольної нарізної зброї, проти 17% тих, хто вважає, що знизиться.

Більшість - 62% - вважають, що про повсякденну безпеку громадян має дбати поліція, проти 35% тих, хто вважає, що про неї мають дбати громадяни особисто. В ході дослідження ми поцікавились ефективністю роботи поліції шляхом опитування 13% українців, які особисто зверталися до поліції за останній рік через виникнення загрози життю або здоров’ю або чиї родичі або знайомі зверталися до поліції у такій ситуації. Серед них лише 25% зазначили, що поліція прибула вчасно і відвернула небезпеку; ще 23% - що поліція прибула вчасно, але люди постраждали; натомість 39% повідомили, що поліція прибула невчасно.

slide13

Незважаючи на зростання довіри до поліції, за рік частка тих, хто скоріше хотів би володіти короткоствольною нарізною зброєю для самозахисту, аніж покладатись на поліцію, зросла з 44% до 47%. Частка тих, хто волів б покладатись на поліцію, знизилась з 49% до 47%.

Разом з тим частина респондентів (найчастіше це жінки) не бажають самі володіти зброєю, але бажають, щоб зброя була у членів їх сім’ї. Так, 52% скоріше хотіли б, щоб члени їх сімей володіли короткоствольною нарізною зброєю для самозахисту, тоді як 42% все ж таки покладалися б на поліцію.

Загалом 67% українців вважають себе достатньо відповідальними, щоб після навчання та складання іспитів мати у власності короткоствольну зброю для самозахисту. Це на 2 в.п. більше, ніж було у 2021 році.

slide22

Також ми запитали про ставлення українців до законопроектів на розгляді у Верховній Раді, пояснивши, що «перший передбачає Ваше право на носіння короткоствольної нарізної зброї з метою самозахисту на вулиці. Другий забороняє зброю самозахисту». Відносна більшість з незначною перевагою (47% проти 45%) все ж надали перевагу законопроекту, що передбачає право на володіння та носіння короткоствольної нарізної зброї.

Деякі політичні діячі не бажають розглядати Закон «Про зброю» через побоювання, що це знизить їх рейтинги. Розглянемо останні рейтинги та ставлення прихильників кожної партії щодо права на носіння короткоствольної нарізної зброї.

Політичні події лютого (зокрема, промова Президента В. Зеленського у Мюнхені, яка відбулась під час польового етапу дослідження) підвищили рейтинги як самого Президента, так і його партії. Так, серед тих, хто визначився, 29,2% проголосували б за В. Зеленського на президентських виборах (тоді як в січні за даними Омнібусу Info Sapiens цей показник становив 26,3%), а 17,3% - за П. Порошенка (тоді як в січні цей показник становив 21,8%). Щодо партійних рейтингів, то 19,2% визначених громадян проголосували б за партію «Слуга народу», 17,1% - за «Європейську солідарність», 10,5% - за «Батьківщину», 9,6% - за ОПЗЖ, 7,9% - за партію С. Притули «24 серпня», 6,3% - за «Силу і честь», 5,8% - за «Українську стратегію Гройсмана», 5,3% - за партію Д. Разумкова. Інші партії станом на минулий тиждень не долали 5% бар’єр.

slide3

slide4

Відносна більшість українців (45%) стверджують, що якщо партія, яку вони підтримують, включить в програму надання громадянам право володіння та носіння короткоствольної нарізної зброї, це підвищить їх прихильність до неї - проти 40% тих, чию прихильність це знизить. Зокрема, про підвищення прихильності зазначають більшість виборців партії С. Притули «24 серпня» (61% проти 33% тих, чию прихильність це знизить), «Свободи» (61% проти 34%), «ЄС» (58% проти 24%), «Сили і честі» (56% проти 34%), «Слуги народу» (50% проти 35%). Найменшою мірою підтримують право володіння та носіння короткоствольної нарізної зброї в програмах своїх партій прихильники ОПЗЖ (25% проти 58% тих, чию прихильність це підвищить), партії «Наші» (27% проти 53%) та Партії Шарія (29% проти 55%).

slide24

Посилання на завантаження прес-релізу та презентації

Thematic directions

Popular publications

We will be glad to answer all your questions.

Contact us