34 L.Ukrainki Blvd., 2nd entrance, 6th floor
Kyiv, Ukraine, 01133

На замовлення центру «Нова Європа», дослідницькою агенцією Info Sapiens було проведене загальноукраїнське соціологічне опитування щодо очікувань українського суспільства від зовнішньої політики України. Дослідження було презентовано під час щорічної стратегічної дискусії «Дипломатія 2022: пріоритети Стратегії зовнішньополітичної діяльності», організованої у партнерстві з Міністерством закордонних справ України.

Серед основних висновків дослідження:

• На думку українців, інтеграція до Європейського Союзу має бути головним зовнішньополітичним пріоритетом України у 2022 році. 35,5% опитаних визначили цей напрямок як найбільш пріоритетний.

• Понад 90% українців вважають важливим поглиблення співпраці з Польщею та Німеччиною.

• Українці виступають за продовження інтеграційного курсу держави до ЄС і НАТО. 60,7% респондентів вважають, що Україні варто стати членом ЄС (торік було 66,6%). 52,7% вважають, що Україна має стати членом НАТО (торік було 48,4%). Характерною цьогорічною особливістю є те, що рівень підтримки руху до ЄС знизився, а до НАТО – навпаки – зріс.

• Президент Польщі Анджей Дуда – лідер суспільних симпатій в Україні: 52,5% українців вказали, що скоріше або повністю довіряють йому.

• Візит президента Володимира Зеленського до США та зустріч із Джозефом Байденом українці визначили як головне зовнішньополітичне досягнення 2021 року (33,4%).

• Головне очікування українців від ЄС – надання перспективи членства (23,2%).

• Як і торік, головним очікуванням українців від Вашингтона є надання Україні безпекових гарантій (28,4%).

• Більшість українців не вірить, що Росія припинить свою агресивну політику щодо України, якщо Київ відмовиться від прагнення приєднатися до ЄС і НАТО (59%).

• 26,6% українців обрали США партнером, який надає Україні найбільшу підтримку в умовах зовнішньої агресії.

• Переважна більшість українців позитивно оцінюють регіональні ініціативи української дипломатії. Понад 55% опитаних підтримують розвиток таких ініціатив як Асоційоване тріо, Люблінський трикутник та «Квадрига».

Дослідження було проведено дослідницькою агенцією Info Sapiens в рамках Омнібусу. Метод опитування – особисте інтерв’ю вдома у респондента з використанням планшетів (САРІ). Польовий етап тривав із 8 по 29 листопада 2021 року. Вибірка становить 1007 осіб віком від 18 років. Вибірка репрезентативна населенню за статтю, віком, розміром населеного пункту та регіоном проживання відповідно до даних Державної служби статистики України станом на 1 січня 2019 року. Опитування проводилося тільки на територіях, що підконтрольні Уряду України. Максимальна теоретична похибка не перевищує 3,1%.

Посилання на завантаження звіту

Thematic directions

Popular publications

We will be glad to answer all your questions.

Contact us