34 L.Ukrainki Blvd., 2nd entrance, 6th floor
Kyiv, Ukraine, 01133

За даними опитування Info Sapiens, проведеного 12-17 січня на замовлення Центру політичного консалтингу методом телефонного інтерв’ю, тільки 8% курців та 6% населення вважають, що держава докладає достатньо зусиль для боротьби з нелегальними сигаретами. Абсолютна більшість як курців (73%), так і населення (78%) вважають, що зусиль держави недостатньо або що їх немає взагалі.

На Ваш погляд, чи достатньо заходів вживає держава для боротьби із нелегальною торгівлею сигаретами?

Згідно результатів дослідження, 56% курців бачили нелегальні сигарети в продажу: 27% - раз в тиждень або частіше, 7% - кілька разів на місяць, 18% рідше, ніж раз на місяць і ще 4% бачили, але не уточнили частоту.

Чи помічали Ви коли-небудь продаж нелегальних сигарет?

При цьому 87% курців вважають, що курці свідомо купують нелегальні сигарети через те, що вони дешевші, 7% вважають причиною те, що вони продаються у зручних місцях і ще 7% - те, що вони кращі за якістю.

На ваш погляд, чому курці свідомо купують нелегальні сигарети? (можна було обрати декілька відповідей)

Водночас 78% курців стверджують, що якби ціна легальних та нелегальних сигарет була однакова, вони надавали б перевагу легальним сигаретам. Ще 7% сказали, що купують тільки легальні сигарети. Загалом тільки 4% сказали, що купили б нелегальні сигарети за тією ж ціною, що й легальні, якби вони продавались в зручному місці.

При цьому 39% курців не впевнені, що зможуть відрізнити нелегальні сигарети від легальних.

Наскільки ви впевнені, що можете відрізнити нелегальні сигарети від легальних?

Курці дещо рідше визнають проблеми, які породжує нелегальний ринок сигарет, ніж некурці. Так на думку населення України основними проблемами, які породжує нелегальний ринок сигарет, є залучення молоді до куріння через їх доступність та дешевизну (38% громадян зазначили цю проблему, тоді як серед курців лише 28%), невідомий вплив на здоров’я населення через сумнівну якість (34% та 29%, відповідно) та втрата надходжень до бюджету (32% та 33% - тут думки курців та некурців збіглися). Також 24% громадян загалом та 26% курців вважають нелегальні сигарети найвагомішим джерелом фінансування організованої злочинності.

Водночас абсолютна більшість курців – 77% – вважає, що державі, легальному бізнесу, суспільству потрібно боротись із нелегальним ринком сигарет. Серед некурців ця частка складає 91%, а серед населення загалом – 87%.

На Вашу думку, чи потрібно державі, легальному бізнесу, суспільству боротись із нелегальним ринком сигарет?

Якщо населення загалом найчастіше вважає, що для боротьби з нелегальним ринком сигарет потрібна ефективніша робота правоохоронних органів (40%), то курці найчастіше вважають, що потрібне припинення зростання цін на сигарети (49%).

Посилання на завантаження прес-релізу

Thematic directions

Popular publications

We will be glad to answer all your questions.

Contact us