Бульвар Лесі Українки 34, 2-й під’їзд, 6-й поверх
Київ, 01133, Україна

Загалом 77% українців чули про протести, а 2% брали в них участь або планують взяти участь. Майже половина населення, 49%, повністю або скоріше не підтримують протести, 27% - повністю або скоріше підтримують, решта не змогли відповісти на запитання. Найвища підтримка протестів спостерігається на Заході (39%), найнижча – на Сході (14%). Серед тих, хто підтримує протести, однакова кількість прихильників «Європейської солідарності» та «Слуга народу» (по 24%).

Водночас відносна більшість населення, 44%, не підтримує прийняття «формули Штайнмаєра» і тільки 30% підтримують, решта не визначились. Разом з тим тільки 52% українців вважають, що розуміють її суть.

Також 53% населення не підтримують запровадження закону про особливий статус окремих районів Донецької та Луганської областей після проведення там місцевих виборів згідно з законодавством України (підтримують — 37%). Найвища підтримка закону — на Півдні та Сході (понад 40%), а найнижча — на Півночі (31%). Частка тих, хто не підтримує цей закон, значно переважає частку тих, хто підтримує, в усіх регіонах, крім Півдня, де думки розділились. Серед електоратів всіх партій, які представлені в Верховній Раді, більшість не підтримує закон про особливий статус. Винятком є «Опозиційна платформа – За життя», серед електорату якої 60% за закон і 31% проти. Серед електорату «Слуги народу» 49% проти цього закону, а 40% за.

Крім питань протестів та статусу ОРДЛО опитування включало питання про місцеві вибори та вплив партійності кандидатів на їх ймовірну підтримку. Загалом 71% населення планує взяти участь в місцевих виборах, найбільше таких в Центрі (77%) та Півночі (76%), а найменше в Києві (59%). Належність до партії може як підвищити ймовірність голосування за кандидата на місцевих виборах, так і відвернути від голосування за цього кандидата. Лише у трьох партій належність кандидата до цієї партії частіше підвищує його рейтинг, аніж знижує: у «Слуги народу» (для 58% належність до партії підвищує голосування за кандидата, а для 12% — знижує), у «Голоса» (34% проти 23%) і у «Сили і честі» (26% проти 16%).

Інформація про дослідження

Вибірка дослідження складає 1021 респондентів. Опитування проводилося методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера, computer-assisted telephone interviews) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України за статтю, віком, розміром населеного пункту та регіоном проживання. З дослідження вилучена Автономна Республіка Крим, а у Донецькій та Луганській області опитування проводилося тільки на територіях, що контролюються Україною. Максимальна теоретична похибка не перевищує 3,2%. Опитування проводилося 8-10 жовтня 2019 року.

Посилання на завантаження прес-релізу

Тематичні напрямки

Популярні публікації

Якщо у вас є питання щодо досліджень, ми завжди раді Вам допомогти в цьому.

Зв'яжіться з нами