Бульвар Лесі Українки 34, 2-й під’їзд, 6-й поверх
Київ, 01133, Україна

7 липня 2022 року Королівський Об'єднаний інститут оборонних досліджень (RUSI) опублікував коментар Ендрю Уілсона (професор українських студій у Школі слов'янських та східноєвропейських студій в Університетському Коледжі Лондона) під назвою “Стійка Україна” (“Resilient Ukraine”). В своїй статті Уілсон акцентує увагу на соціальної згуртованості українського суспільства, пов'язує “майданівську” традицію громадянського спротиву з високим рівнем готовності українців захищати свою країну, наводячи дані квітневого опитування Info Sapiens на тему війни з Росією.

Зокрема, згідно з результатами опитування, понад 70% українців тією чи іншою мірою готові взяти до рук зброю для захисту держави. Понад 85% повністю чи скоріше б підтримали своїх близьких у бажанні стати на захист України. 27% українців зазначили, що вже допомагають військовим, а 67% повністю чи скоріше готові це робити, в той час як майже 66% опитаних вже пройшти, або готові пройти військову підготовку задля захисту України. Виходити на мирні демонстрації проти окупантів готові понад 85% респондентів, а 0,8% українців вже це роблять на тимчасово окупованих територіях. 73% опитаних вважають доцільним боротися до перемоги, стільки, скільки буде потрібно і понад 70% погоджуються, що Росія напала через те що боялась сильної та незалежної України. Проте лише 3,4% вважають що Україна може боротись самостійно без зарубіжної підтримки, в той час як 61% опитаних зазначили, що країна потребує підтримки, хоча в основному здатна боротись самостійно.

У висновку Уілсон описує настрій українського суспільства як “зухвалий”, зазначаючи, що українці не готові погодитись на передчасний мир з Росією бо вважають його таким, що тільки погіршить ситуацію.

Інформація про дослідження

Під час дослідження було опитано 1000 респондентів віком від 18 років методом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера (CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонів. Вибірка є репрезентативною для дорослого населення України за областями, розміром населеного пункту, статтю та віком. З дослідження вилучено Автономну Республіку Крим та непідконтрольні території Донецької та Луганської області. Також опитування не включає українців, які виїхали за кордон, та мешканців окупованих населених пунктів, де немає зв'язку. Максимальна теоретична похибка не перевищує 3,1% з довірчою імовірністю 0,95. Опитування проводилося у квітні 2022 року.

Тематичні напрямки

Популярні публікації

Якщо у вас є питання щодо досліджень, ми завжди раді Вам допомогти в цьому.

Зв'яжіться з нами