Бульвар Лесі Українки 34, 2-й під’їзд, 6-й поверх
Київ, 01133, Україна

За даними всеукраїнського національно репрезентативного опитування Омнібус Info Sapiens, проведеного 12–17 травня 2022 року у співпраці з ExtremeScan, 61% українців ставляться до переселенців у своєму населеному пункті позитивно та співчутливо, 25% – ставляться так само, як до місцевих жителів, а 5% – ставляться негативно (решта або не стикалися з переселенцями, або не змогли відповісти). Позитивне ставлення переважає в усіх регіонах.

slide 1

Серед респондентів, яким самим довелося переїхати до іншого населеного пункту, частка тих, хто ставиться до переселенців співчутливо, є вищою, ніж серед тих, хто не переїжджав (66% проти 60%). Проте частка негативного ставлення така сама – 6%.

slide 2

Найчастішою причиною негативного ставлення українців до переселенців є сприйняття, ніби вони розважаються на новому місці проживання (58%). Також майже половина респондентів вказали такі причини негативного ставлення як небажання переселенців працювати (48%), невдячність за надану допомогу (48%), те, що переселенці не розмовляють українською мовою (48%), та необхідність допомагати переселенцям, які самі мають високий рівень матеріального достатку (47%).

slide 3

65% українців допомагають переселенцям або людям, що постраждали від війни, найчастіше – продуктами (32%), також по 20% опитаних допомагають грошима чи займаються волонтерством.

Найбільше залучені до допомоги ВПО та постраждалим жителі західних та центральних областей (допомагають 71% та 70% відповідно), найменш – жителі Півдня (57%) та Східної України (43%), ймовірно, через те, що ці регіони страждають від активних бойових дій і меншою мірою приймають переселенців та мають змогу допомогти.

slide 4

Люди, яким довелося переїхати в інший населений пункт, рідше надають допомогу іншим переселенцям ймовірно через те, що самі її потребують, але при цьому частіше надають допомогу через волонтерську діяльність (24%).

slide 5

Примітка: Питання ставлення до переселенців є достатньо болючим зараз в Україні. Ми спробували дослідити це питання, показавши частку «хейтерів» та причини упередженого ставлення до переселенців. Наші слайди з результатами опитування викликали критику, частково обгрунтовану. Ми надалі спробуємо обережніше ставитися до формулювання і презентації результатів. Водночас зазначимо, що це не є повноцінним дослідженням — це лише кілька запитань з Омнібусу. Одним з аргументів критиків є те, що слайд про причини негативного ставлення до ВПО розпалює ворожнечу. Відсотки причин негативного ставлення до переселенців можуть створювати хибне враження наче їх багато — ми перерахували відсотки від всього населення.

Інформація про дослідження (Омнібус)

Під час дослідження було опитано 1000 респондентів віком від 16 років методом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера (CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонів. Вибірка є репрезентативною для дорослого населення України за областями, розміром населеного пункту, статтю та віком. З дослідження вилучено Автономну Республіку Крим та непідконтрольні території Донецької та Луганської області. Також опитування не включає українців, які виїхали за кордон, та мешканців окупованих населених пунктів, де немає зв'язку. Максимальна теоретична похибка не перевищує 3,1%. Опитування проводилося 12-17 травня 2022 року у співпраці з ExtremeScan.

Посилання на завантаження прес-релізу та презентації

Тематичні напрямки

Популярні публікації

Якщо у вас є питання щодо досліджень, ми завжди раді Вам допомогти в цьому.

Зв'яжіться з нами