Бульвар Лесі Українки 34, 2-й під’їзд, 6-й поверх
Київ, 01133, Україна

Дослідницька компанія Info Sapiens у квітні провела опитування українців, а НКО ExtremeScan – аналогічне опитування росіян про ставлення до українського і російського народів.

Найцікавіше питання: «Якби у вас була можливість відправити коротку телеграму простим громадянам Росії/України (не владі і не військовим), що б ви написали?».

Росіяни «люблять» українців

Відповіді і українців, і росіян здивували: хейт не домінував у листах респондентів, хоча це було б логічно в умовах війни. Він був у 24% телеграм українців, у 74% – заклики схаменутись, «відкрити очі, почати думати», «боротися проти своєї влади».

Такий низький відсоток гнівних телеграм не означає, що українці не звинувачують простих росіян. За даними іншого опитування Info Sapiens, 84% українців вважають росіян винними. Але вони намагаються достукатись до росіян саме тому, що делегують відповідальність за воєнні дії не лише російській владі, а й усім громадянам країни. Це природно для України, де люди почуваються суб?єктом рішень, але малоефективно в Росії, де більшість населення зомбована і безвольна.

Телеграми ж росіян майже не містили хейту (присутній лише в 3% телеграм), більшість з них транслювали «любов». Тільки дуже специфічну: «Держитесь, друзья, и помогите освободить свою же землю от фашизма», «Держитесь, крепитесь, победа будет за нами», «Держитесь, мы скоро придем, мы всех спасем», «Своих не слушайте, держитесь нас, не пропадете, мы вас никогда и нигде не обижали», «Не делайте из русских врагов, мы соседи, с соседями нужно жить дружно», «Нацисты ублюдки, Путин хороший, а вы крепитесь, мы вас поддержим и защитим», «Держитесь! Мы скоро победим и освободим народ от тиранов, фашистов и американских, французских президентов и всей продажной власти Евросоюза».

Такі «слова підтримки» кодувалися не в кластер «позитивні телеграми», а у кластери «заклики одуматися» чи «вихваляння Росії».

Але в 46% телеграм було «держитесь» без уточнень, які можуть бути як посланням від тих, хто підтримує спецоперацію, так і «держитесь. Не все русские поддерживают войну».

Лише 19% росіян готові закінчити війну в Україні. Як тепер українці та росіяни ставляться один до одного. Дослідження /Фото 1

Лише 19% росіян готові закінчити війну в Україні. Як тепер українці та росіяни ставляться один до одного. Дослідження /Фото 2

67% росіян співчувають українцям, але стільки ж співчувають і іншим росіянам. Закриття «Макдональдсу» для них не менше горе, ніж війна та смерть.

Росіяни себе теж люблять

Цікаві результати принесло прохання назвати 2–3 риси, що характеризують український/російський народ. 32% українців, говорячи про українців, назвали єдність. «Моя хата з краю» і «Два українця – три гетьмани» лишились у часах до 24 лютого.

Росіяни ж своєю головною характеристикою найчастіше називали «доброту» – при тому, що опитування проводилось після оприлюднення звірств у Київській області, коли російські війська катували та вбивали мирних мешканців і були нагороджені за це своїм президентом.

Лише 19% росіян готові закінчити війну в Україні. Як тепер українці та росіяни ставляться один до одного. Дослідження /Фото 3

Разом з тим 9% характеристик росіян самих себе є негативними, найчастіше це пасивність (3%), брехливість, жорстокість, зомбованість, рабство, глупота (по 2%). Ймовірно, люди, які назвали такі риси, і є «хорошими русскими», які не можуть любити свій народ на тлі звірств, схвалюваних більшістю.

Для порівняння: тільки 1% характеристик, названих українцями, був негативним, причому цей негатив дуже розрізнений. Його неможливо об?єднати в якусь категорію, наприклад: «свині, всюди смітять», «у Берліні вимагають манікюрні салони». Ймовірно, до війни негативних рис українців було б названо значно більше.

Крім того, українці вдвічі частіше за росіян характеризували свій народ, називаючи лідерські риси (сміливість, сила, мужність): 24% проти 12%. Також є риси, які назвали понад 10% українців і жоден росіянин, – волелюбність і незалежність.

Лише 19% росіян готові закінчити війну в Україні. Як тепер українці та росіяни ставляться один до одного. Дослідження /Фото 4

Росіяни безвольні й позбавлені суб'єктності

Найбільш вражаючою була різниця у відповідях росіян на запитання: «Чи повинна РФ завершити воєнну операцію якнайшвидше?» і «Якби подальший розвиток воєнної операції залежав особисто від вас, чи ви припинили б операцію просто зараз?».

Лише 19% росіян готові закінчити війну в Україні. Як тепер українці та росіяни ставляться один до одного. Дослідження /Фото 5

На перше запитання ствердно відповіли 30%, на друге – лише 19%. Тобто третина росіян, які вважають, що війну треба зупинити, не готові її припинити самі, бо бояться особистої відповідальності.

Але чого чекати, якщо 22% росіян вважають, що зовсім не можуть впливати на власне життя (серед українців таких 10%, і для нас така відповідь нині є природною, бо ми не можемо впливати на задуми та дії Росії). Загалом 36% росіян оцінили власний вплив на своє життя на 0–4 за 10-бальною шкалою, серед українців таких 18%.

Дослідження доводить, що достукатись до росіян можна тільки через базові потреби: холодильник. Коли не буде на що купити їжу, любов до себе переважить любов до Путіна і до «українців, яких треба рятувати».

Тематичні напрямки

Популярні публікації

Якщо у вас є питання щодо досліджень, ми завжди раді Вам допомогти в цьому.

Зв'яжіться з нами