Бульвар Лесі Українки 34, 2-й під’їзд, 6-й поверх
Київ, 01133, Україна

Дослідницька агенція Info Sapiens провела "Дослідження доступності української книги за кордоном" на замовлення Українського інституту книги.

Російська пропаганда працює над дискредитацією України навіть через публічні бібліотеки по всьому світу, де розповсюджує книги з антиукраїнським змістом. Йдеться про книжкові видання, зміст яких спрямований на ліквідацію незалежності України, пропаганду насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини.

Моніторинг каталогів десяти найбільших бібліотек у Німеччині, США та Польщі виявив 75 назв спрямованих проти українського народу та нашої держави. Серед них книги Захара Прилєпіна, Едуарда Лимонова, Олівера Стоуна та інших. Такі назви як "Киев капут", "Рыцари Новороссии. Хроники корреспондента легендарного Моторолы", "Украина и остальная Россия" або "Крым навеки с Россией: Историко-правовое обоснование воссоединения республики Крым и города Севастополь с Российской Федерацией" говорять самі за себе.

Оскільки каталоги бібліотек у межах однієї країни дуже часто пов’язані між собою (наприклад, читачі, які приходять в невелику місцеву бібліотеку, можуть замовити книжки з великої національної бібліотеки), неможливо підрахувати, яка кількість читачів має доступ до такої "літератури", але є підстави вважати, що ця отруйна література поширюється вільно й продовжує шкодити як Україні в цілому, так і уявленням європейців про те, що у нас відбувається.

Книги антиукраїнського змісту були виявлені у:

  • — 9 з 10 проаналізованих бібліотек Німеччини;
  • — 5 з 10 проаналізованих бібліотек США;
  • — 2 з 10 бібліотек Польщі.

Зокрема, у бібліотеках Німеччини, де представленість книг з антиукраїнським змістом більша, ніж у Польщі та США, знайдено до 50 таких видань. У бібліотеці Гетінгенського університету українські книжки перебувають у категорії російських. І це не поодинокий випадок, оскільки в деяких землях Німеччини каталогізація повноцінно не оновлювалася після радянських часів.

Список книг з антиукраїнським змістом у каталогах бібліотек:

Тематичні напрямки

Популярні публікації

Якщо у вас є питання щодо досліджень, ми завжди раді Вам допомогти в цьому.

Зв'яжіться з нами