Бульвар Лесі Українки 34, 2-й під’їзд, 6-й поверх
Київ, 01133, Україна

За даними всеукраїнського національно репрезентативного опитування Омнібус Info Sapiens, проведеного 7 – 23 лютого 2022 року, 56% українців до війни вважали, що в разі вторгнення Росії точно або скоріше переможе українська армія, а 14% - що російська (решта не змогли дати відповідь). Зараз за даними опитування, проведеного Info Sapiens 14-15 березня, 91% впевнені, що Україна зможе відбити напад Росії і лише 5% в цьому сумніваються[1].

slide1

Впевненість в перемозі переважає в усіх регіонах, відносно найнижча вона на Сході (74%) ймовірно тому, що цей регіон найбільшою мірою окупований.

slide2

В лютому лише 32% українців вважали ймовірним нове вторгнення Росії – найчастіше так вважали респонденти на Заході (43%), в Києві (36%), в Центрі (35%) і на Сході (34%).

slide3

Відповідно, лише 30% готувалися до нового вторгнення Росії: зокрема, 11% складали план дій, 9% збирали «тривожну валізку», 7% робили благодійні пожертви армії або займались волонтерством, по 4% знімали кошти з рахунків та планували шляхи втечі, по 3% проходили навчання з першої медичної допомоги та записувались в тероборону, по 2% записувались до війська, купували зброю, валюту, проходили навчання з поводження зі зброєю і готували автомобіль до евакуації.

Найчастіше готувались до вторгнення мешканці Києва (46%) і Сходу (45%).

slide4

Водночас на момент опитування у лютому 49% планували готуватися до нового вторгнення Росії: знову ж таки найчастіше складати план дій (16%) або збирати «тривожну валізку» (12%). Також найчастіше планували готуватись до вторгнення кияни (59%), в решті регіонів таких менше половини населення.

slide5

Інформація про лютневе дослідження (Омнібус)

Під час дослідження було опитано 1000 респондентів старше 16 років методом особистого інтерв’ю вдома у респондента. Вибірка репрезентативна дорослому населенню України за областю, розміром населеного пункту, статтю та віком. З дослідження вилучена Автономна Республіка Крим, а у Донецькій та Луганській області опитування проводилися тільки на територіях, що контролюються Україною. Максимальна теоретична похибка не перевищує 3,1%. Опитування проводилося 7 – 23 лютого 2022 року.

Інформація про березневе дослідження

Вибірка дослідження складає 1032 респонденти. Опитування проводилося методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера, computer-assisted telephone interviews) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України за статтю, віком, розміром населеного пункту та регіоном проживання. З дослідження вилучена Автономна Республіка Крим та м. Севастополь, а у Донецькій та Луганській області опитування проводилося тільки на територіях, що контролюються Україною. Також опитування не охоплює українців, що виїхали за кордон.

Максимальна теоретична похибка не перевищує 3,1%. Опитування проводилося 14-15 березня 2022 року.

Посилання на завантаження прес-релізу та презентації

Тематичні напрямки

Популярні публікації

Якщо у вас є питання щодо досліджень, ми завжди раді Вам допомогти в цьому.

Зв'яжіться з нами