Бульвар Лесі Українки 34, 2-й під’їзд, 6-й поверх
Київ, 01133, Україна

Info Sapiens провели дослідження антикорупційного та соціального впливу відкритих даних Національної служби здоров’я України та Міністерства охорони здоров’я України у рамках USAID/UK aid проекту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS»

У цьому дослідженні аналізують відкриті дані Національної служби здоров’я України та Міністерства охорони здоров’я. Автори звіту розглядають, яку цінність для громадськості, бізнесу та органів влади становлять відкриті дані НСЗУ та МОЗ. Скажімо:

• Завдяки відкриттю даних вдалося досягнути антикорупційного ефекту — підвищення прозорості та підзвітності НСЗУ та МОЗ — розпорядників державних коштів у сфері охорони здоров’я. Дашборди НСЗУ про виплати медзакладам і деталізацію відпущених лікарських засобів за програмою реімбурсації, сервіс «Є ліки», який використовує дані медичних закладів про надходження та залишки ліків, є прикладами антикорупційних інструментів.

• Громадськості дані допомагають слідкувати за перебігом медичної реформи в Україні та швидко й якісно 5 отримувати інформацію про медичні послуги. Сервіс «Є ліки» дає змогу отримати лікарські засоби у межах програми реімбурсації. Портал MedKontrol — обрати медичний заклад, лікаря та записатися на прийом онлайн, а також дистанційно отримати інформацію щодо захворювань, медичної діагностики та ліків. Медбот «Марта» допомагає оперативно та зручно отримати інформацію про перебіг медреформи, знайти необхідного лікаря та записатись на прийом без звернення напряму до медзакладу.

• Журналісти-розслідувачі отримують нові джерела інформації та інструменти для аналітики, ефективного моніторингу та контролю витрат бюджетних коштів у межах підготовки своїх матеріалів.

• Органи влади, що відповідають за реалізацію медичної реформи в Україні, отримують додаткові інструменти для планування та моніторингу успішності впровадження реформи.

• Бізнес використовує продукти на основі відкритих даних НСЗУ для донесення інформації про приватні медичні та аптечні заклади серед населення. Наприклад, сервіси «Є ліки» та «Відкрита медреформа» інформують населення про аптеки, зокрема приватні, які підписали договори з НСЗУ на постачання лікарських засобів у межах програми «Доступні ліки». Аналогічні функції виконує дашборд НСЗУ «Електронна карта аптек-учасниць програми реімбурсації лікарських засобів «Доступні ліки».

Звіт підготовлений агенцією «Info Sapiens» у межах USAID/UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS», що реалізується Фондом Євразія, та за сприяння Міністерства цифрової трансформації України.

Посилання на завантаження звіту

Тематичні напрямки

Популярні публікації

Якщо у вас є питання щодо досліджень, ми завжди раді Вам допомогти в цьому.

Зв'яжіться з нами