Бульвар Лесі Українки 34, 2-й під’їзд, 6-й поверх
Київ, 01133, Україна

Оперативно та доступно про розклад комунальних ремонтів у місті, точне прибуття громадського транспорту, екологічні аспекти чи здійснення громадського контролю за діяльністю місцевих депутатів – у цьому допомагають відкриті дані, які оприлюднює держава та органи місцевого самоврядування в Україні.

Про це йдеться у дослідженні про антикорупційний та соціальний вплив відкритих даних органів місцевого самоврядування в Україні, що презентувало Міністерство цифрової трансформації та проєкт USAID / UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS».

Відкриті дані – це інформація, яку мають публікувати державні органи та місцева влада у відкритому для всіх громадян доступі та у машиночитаному форматі. Знайти ці дані можна на Єдиному державному порталі відкритих даних або на місцевих порталах відкритих даних.

Цінним є те, що відкриті дані використовують для створення сервісів. Зокрема, дані, що публікують органи місцевої влади, та створені сервіси допомагають мешканцям міст вчасно дізнаватися важливу інформацію щодо побутових та інших питань та ухвалювати рішення, котрі стосуються їхнього життя та безпеки. Також вони спрощують взаємодію з держорганами та впливають на залученість жителів у вирішенні локальних проблем.

Для місцевої влади використання відкритих даних значно скорочує бюджетні витрати, допомагає краще комунікувати зі своїми мешканцями та більш прозоро й ефективно здійснювати діяльність, що стосується їхнього добробуту.

Як відкриття даних органами місцевого самоврядування впливає на розвиток міст та добробут населення?

Комунальна сфера

Оперативно та якісно отримати дані про роботу комунальних служб, перебіг ремонтів чи швидко подати заявку про аварійну ситуацію або відсутність комунальних послуг можна через сіті-бота «Назар», який працює у низці українських міст – у Луцьку, Маріуполі, Запоріжжі, Тернополі та інших. Або через LvivCityHelper bot, що діє у Львові. Також через ці сервіси у декілька кліків можна отримати відповідь на запит, наприклад, щодо запланованого ремонту. А через бот «Назар» в окремих містах – повідомити про випадки корупції та інші порушення чи перевірити легальність МАФу.

Завдяки запуску ботів зменшилося навантаження на гарячі лінії міста, а жителі значно заощаджують час на пошук інформації щодо побутових питань. До того ж, міська влада отримує цінні дані, згенеровані ботами, щодо аварійних відключень у місті, що дає змогу краще планувати ремонти комунальної інфраструктури.

Оптимізація роботи громадського транспорту

Через сервіс «EasyWay», що діє у багатьох містах України, мешканці можуть дізнатися про усі маршрути та зупинки громадського транспорту, відслідковувати рух в онлайн режимі. У Львові у цьому допомагає LvivCityHelper bot. У Харкові сервіс «Зупинка» надає інформацію про рух міського електротранспорту.

А завдяки впровадження електронного квитка у Житомирі, влада отримала цінні дані про громадський транспорт. Це дало змогу відкоректувати маршрутну мережу та заощаджувати щомісячно понад 500 тисяч гривень бюджетних коштів[1]. На основі отриманих даних створили сервіс «Відкритий е-квиток Житомира», інформацію з якого мешканці можуть використовувати для моніторингу виконання графіків руху, обсягу виручки, отриманої перевізником, а влада — знаходити рішення для покращення роботи транспорту.

Громадський контроль за діяльністю органів місцевої влади та депутатів

Завдяки відкритим даним про поіменні результати голосування діє ресурс «Rada4You» («Як депутати голосують за питання, які важливі для тебе?»). Він дає змогу дізнатися, як голосують депутати міських рад та здійснювати моніторинг їхньої роботи. Відкритість інформації сприяє підвищенню персональної відповідальності депутатів, прозорості їхньої діяльності й органів місцевого самоврядування загалом та мінімізації корупційних ризиків.

Озеленення міст

Онлайн-мапи «Зелений Кропивницький» та «Зелений Дрогобич» допомагають мешканцям протидіяти незаконному вирубуванню дерев та впливати на ухвалення рішень щодо озеленення міст. А місцевій владі – ефективніше комунікувати та отримувати зворотний зв’язок від мешканців.

Дізнатися більше про сервіси та успішні історії використання даних для розвитку міст можна у звіті «Антикорупційний та соціальний вплив відкритих даних органів місцевого самоврядування». Це шостий звіт із серії якісних досліджень, у яких аналізують вплив відкриття державних даних на галузі економіки України. Також можна ознайомитися із дослідженнями у будівельній, дорожній, медичній, екологічній та сфері провадження бізнесу.

Посилання на завантаження аналітичного звіту

Тематичні напрямки

Популярні публікації

Якщо у вас є питання щодо досліджень, ми завжди раді Вам допомогти в цьому.

Зв'яжіться з нами