Бульвар Лесі Українки 34, 2-й під’їзд, 6-й поверх
Київ, 01133, Україна

Команда Школи політичної аналітики НаУКМА презентувала у Прес-центрі Українського кризового медіа-центру результати всеукраїнського репрезентативного опитування, присвяченого окремим положенням закону «Про державну політику перехідного періоду», що стосуються майбутнього тимчасово окупованих територій Донбасу та Криму, а також відносинам з Росією.

Опитування проведено в межах всеукраїнського Омнібусу Info Sapiens (з донабором) на замовлення Школи політичної аналітики в межах Ініціативи з розвитку аналітичних центрів в Україні, яку виконує Міжнародний фонд «Відродження» у партнерстві з Ініціативою відкритого суспільства для Європи (OSIFE) за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні. Польовий етап тривав з 13 по 31 січня 2021 року. Вибірка склала 2000 респондентів. З дослідження вилучена Автономна Республіка Крим, а у Донецькій та Луганській області опитування проводилося тільки на територіях, що контролюються Україною. Максимальна теоретична похибка не перевищує 2,2%.

Відповіді українців на поставлені питання виглядають так:

  • –  49,8 % вважає запровадження тимчасової міжнародної адміністрації на тимчасово окупованих територіях Донбасу доцільним і лише 9 % – не згодні.
  • –  52,9 % вважають, що громадяни та представники Росії та її безпекових партнерів НЕ мають входити до такої міжнародної адміністрації, а 11,6 % допускають їхню участь.
  • –  44,5 % підтримує визнання документів про освіту, виданих на тимчасово окупованих територіях, 23,2 % – не згодні.
  • –  44,4 % підтримують позицію, що НЕ мають підлягати люстрації особи, які в складі окупаційних адміністрацій Російської Федерації забезпечували життєдіяльність тимчасово окупованих територій та не завдали шкоди життю та здоров’ю громадян. Протилежну думку має 17,9 %.
  • –  35,9 % погоджуються цілком або частково, що амністія має бути застосована до тих, хто вчинив нетяжкі кримінальні правопорушення, тоді як не згодні з цим – 24,1 %, а 20,8 % не відповіли на це питання.
  • –  49,9 % впевнені, що іноземці мають бути виключені з переліку потенційно амністованих осіб, а 17,2 % з цим не згодні.
  • –  46,6 % згодні, що вибори до органів місцевого самоврядування на тимчасово окупованих територіях Донбасу та Криму мають відбутись мінімум через 2 роки після деокупації. Протилежну позицію має 11,6 %.
  • –  51,2 % опитаних вважають, що після деокупації жителі тимчасово окупованих територій НЕ мають бути обмежені у праві голосувати на всіх виборах, і лише 13 % – не згодні.
  • –  36,4 % вважають, що ті, хто будуть амністовані, повинні мати можливість висувати свою кандидатуру на виборах до органів місцевого самоврядування, а 21,4 % притримуються протилежної позиції. Ще 23,8 % не дали відповідь на це питання.
  • –  48,4 % вважає режим тиші (перемир’я), яке було введено від липня 2020 важливим досягненням влади, а 26,8 % – не згодні.
  • –  42 % погоджуються з необхідністю військової операції з відновлення територіальної цілісності на Донбасі. Протилежною є позиція 25,3 %, а 19,4 % не відповіли на питання.
  • –  37,4 % вважають військову операцію необхідною для відновлення територіальної цілісності щодо Криму. Протилежну думку має 27,5 %, а п’ята частина не змогла дати відповіді.
  • –  75,5 % переконані, що співпраця з країнами Заходу є в інтересах України і лише 7,4 % не згодні з цим.
  • –  Кількість прихильників та противників введення візового режиму з Росією є рівною і складає 39 %.
  • –  44,9 % вважають, що Росія зацікавлена у продовженні війни на Донбасі, а не згодні з цим 23,9 %. Також 31,2 % не змогли дати на питання чіткої відповіді або відмовились відповідати.
  • –  58,4 % впевнені, що Росія НЕ хоче повернення цих так званих «ДНР», «ЛНР» до України. Протилежну думку має 9,8 %, а 31,9 % не дали чіткої відповіді або відмовились відповідати.

Посилання на завантаження звіту

Тематичні напрямки

Популярні публікації

Якщо у вас є питання щодо досліджень, ми завжди раді Вам допомогти в цьому.

Зв'яжіться з нами