Бульвар Лесі Українки 34, 2-й під’їзд, 6-й поверх
Київ, 01133, Україна

Відділення інтенсивної терапії (“реанімації”) відкриті для відвідувачів уже три роки. Вільний доступ для родичів чи знайомих пацієнтів дозволений наказом МОЗ України №592. Водночас результати дослідження «Відкриті реанімації» показують, що досі лише половина відвідувачів (53%) знає про таку можливість.

Цілодобовий доступ до реанімацій працює у 21% випадків, у 30% випадків пускали лише на короткий час за згодою лікаря чи молодшого персоналу, а 28% відвідувачів могли вільно відвідувати пацієнтів у встановлені години (для дитячих ВІТ цей показник становив 48%). Кожного п’ятого - 21% відвідувачів - не пустили до відділення інтенсивної терапії. Таким чином, у більшості випадків – 79% - право вільного доступу до реанімації порушується.

Кожному десятому довелося виборювати право на вхід, але питання доступу не пов’язані з корупційними складовими: лише у 4% від родичів вимагали хабаря.

Дослідження показує, що найскладніші та найболючіші моменти для пацієнтів і відвідувачів - це обмеження доступу (28%, а для дитячих реанімацій – 40%), ставлення персоналу (16%) та відсутність інформації (13%). Вони більш болючі, ніж важкий стан пацієнта.

Невдовзі після публікації результатів дослідження працівники МОЗ України підготували інформаційні плакати з правилами допуску в реанімації, а також алгоритмом дій: що робити, якщо право на доступ порушується, - які будуть розіслані їх до закладів охорони здоров’я.

Посилання на завантаження прес-релізу

Якщо у вас є питання щодо досліджень, ми завжди раді Вам допомогти в цьому.

Зв'яжіться з нами