Бульвар Лесі Українки 34, 2-й під’їзд, 6-й поверх
Київ, 01133, Україна

Індекс конкурентоспроможності міст України 2019/2020

Постійний моніторинг та оцінка основних економічних, регуляторних та інституційних змін, вимірювання ефективності управління економікою на національному та місцевому рівнях, зокрема на рівні міст, є важливими для сприятливого бізнес-клімату у містах. Оцінка та моніторинг є неможливими без надійного та обгрунтованого інструменту.

Для цього Програмою Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Конкурентоспроможна економіка України», у партнерстві з компанією Інфо Сапієнс та Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій, вперше запроваджений Індекс конкурентоспроможності міст України (ІКМ), який є інструментом для оцінки бізнес-клімату у містах, вимірювання ефективності економічного врядування та мотивації місцевих органів влади до співпраці з місцевою бізнес спільнотою. ІКМ також визначає регуляторні бар'єри, рівень корупції та прояви непрозорості у прийнятті управлінських рішень, усунення яких сприятиме економічному зростанню громад та приватного бізнесу.

Для побудови ІКМ 2019/2020 використані дані, отримані через особисті інтерв’ю з представниками суб’єктів підприємницької діяльності в містах України та результати кабінетних досліджень (збір та опрацювання статистичних даних, аналіз офіційних веб-сайтів міських рад, документів). Це масштабне опитування, перша хвиля якого охопила 23 обласні центри України та місто Київ. Наступні дві хвилі заплановані на 2021 та 2023 роки у 45 та 60-ти найбільших містах України.

ІКМ буде корисний для зацікавлених сторін місцевого економічного розвитку. Місцевій владі ІКМ допомагає виявити регуляторні бар’єри, випадки корупції та непрозорості, подолання яких покликане підвищити успішність приватних компаній, визначити, та запровадити кращі практики взаємодії місцевої влади та бізнесу та стати джерелом достовірної інформації та дороговказом для прийняття зважених управлінських рішень. Місцевому малому та середньому бізнесу ІКМ дає змогу долучитись до опитування та висловити власну думку щодо найбільш важливих перешкод у веденні бізнесу та взаємодії з місцевою владою, зрозуміти місцеву політику розвитку підприємництва та запропонувати покращення, брати активну участь у формуванні прозорого, конкурентного місцевого бізнес-середовища. Для зовнішніх і внутрішніх інвесторів ІКМ стане надійним орієнтиром у виборі міста для розвитку існуючих або створення нових проєктів. Уряду України ІКМ буде помічником у стратегічному плануванні, створює передумови для стимулювання міст до здорової конкуренції в економічному розвитку, виявлення та масштабування кращих регуляторних практик з місцевого до загальнодержавного рівня.

Широкій громадськості – споживачам товарів та послуг – ІКМ дає можливість обирати більш якісні товари та послуги місцевих виробників, бо за рівних умов ведення бізнесу, малі та середні підприємства стають більш клієнт-орієнтованими не лише завдяки чесній конкуренції, а завдяки позитивному взаємовпливу.

Матеріали "Індекс конкурентоспроможності міст України 2019/2020"

Українською:

In English:

Якщо у вас є питання щодо досліджень, ми завжди раді Вам допомогти в цьому.

Зв'яжіться з нами