Бульвар Лесі Українки 34, 2-й під’їзд, 6-й поверх
Київ, 01133, Україна

За даними опитування Info Sapiens, проведеного 22-24 травня на замовлення Центру політичного консалтингу, 72% мешканців великих і середніх міст зазначили, що почали палити тому, що палили друзі або оточення, 14% – тому, що сигарети були легко доступні, 13% – тому, що палили їх батьки, 10% – тому що сподобався запах та смак тютюну, 5% – тому що сподобались сигарети з ментолом і по 2% – тому що сподобались сигарети «зі смаками» і сподобався зовнішній вигляд пачки.

Для молоді 18-24 років вплив оточення є ще більш важливим, ніж для загального населення – 82% починають палити через друзів та оточення, а 19% – через приклад батьків. Також для молоді більше значення, ніж для загальної сукупності курців, має ментол у цигарках – 11% зазначили цей фактор. Водночас жодна молода людина не зазначила фактор привабливості пачки.

Рис. 1. Розподіл відповідей на запитання «Що більше за все вплинуло на те, що ви почали курити?» (можна було обрати до 3 варіантів відповіді), за віком
slide1

Також оточення має більший вплив на паління жінок, аніж на паління чоловіків (77% проти 69% назвали цей фактор, відповідно).

Рис. 2. Розподіл відповідей на запитання «Що більше за все вплинуло на те, що ви почали курити?» (можна було обрати до 3 варіантів відповіді), за статтю
slide2

Загалом в межах дослідження було опитано 605 респондентів, серед яких 65% складають нинішні курці, а 35% - колишні курці тютюнових сигарет. Найчастіше кинули курити люди 18-24 років та старше 55 років – вони складають 44% та 47% від генеральної сукупності курців тютюнових сигарет, відповідно. Жінки частіше кидали курити, ніж чоловіки (40% проти 33%, відповідно).

Рис. 3. Розподіл відповідей на запитання «Чи курите ви звичайні тютюнові сигарети?», за віком і статтю
slide3

Інформація про дослідження

Вибірка дослідження складає 605 респондентів. Опитування проводилося методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера, computer-assisted telephone interviews) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) міст з населенням понад 50 тис. мешканців за статтю, віком, розміром населеного пункту та регіоном проживання. Опитувались тільки ті респонденти, які зазначали, що палять звичайні тютюнові сигарети або колись палили, але кинули. Дослідження не включає Автономну Республіку Крим, а у Донецькій та Луганській області опитування проводилося тільки з мешканцями територій, що контролюються Україною. Максимальна теоретична похибка не перевищує 4%. Опитування проводилося 22-24 травня 2020 року на замовлення Центру політичного консалтингу.

Посилання на завантаження прес-релізу

Якщо у вас є питання щодо досліджень, ми завжди раді Вам допомогти в цьому.

Зв'яжіться з нами