Бульвар Лесі Українки 34, 2-й під’їзд, 6-й поверх
Київ, 01133, Україна

За результатами щомісячного опитування Omnіbus Іnfo Sapіens, 58% опитаних згодні або скоріше згодні з тим, що система ЗНО забезпечує справедливі умови вступу для всіх абітурієнтів. Також більше половини опитаних (58%) погоджуються, що завдяки системі ЗНО вступники з різних населених пунктів мають рівні можливості вступити до найкращих ЗВО.

Загалом, досвід взаємодії з системою зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) за 2017-2019 рр. має 15% опитаних, ще 7% планують взаємодіяти в 2020-2022 рр. — вони самі або їхні родичі/діти складатимуть ЗНО. Таких людей очікувано більше у віковий категорії 16-19 років.

Також 21% опитаних зазначили, що, хоча і не планують взаємодіяти з цією системою в найближчі три роки, але цікавилися цим питанням, однак більшість — 58% — знають про цю систему мало або взагалі не знають, що це таке.

58% опитаних згодні, що система ЗНО забезпечує справедливі умови вступу для всіх абітурієнтів. У невеликих населених пунктах (містах до 50 тис. жителів та селах) із цим згодні більшість мешканців (62%–63%), у містах 50-500 тис. жителів і понад 500 тис. жителів — близько половини (52%–54%). Отже, більше половини мешканців населених пунктів різного розміру погоджуються, що система ЗНО забезпечує справедливі умови вступу для всіх абітурієнтів.

Поінформованість про систему ЗНО позитивно впливає на рівень згоди зі справедливістю умов вступу: ті, хто стикалися з системою ЗНО в 2017–2019 рр., планують це на 2020-2022 рр., або цікавилися цим питанням, значно більшою мірою погоджуються зі справедливістю умов вступу, ніж непоінформовані громадяни (73% проти 47%). Серед непоінформованих про систему ЗНО 42% було важко відповісти на запитання щодо справедливості умов вступу завдяки цій системі.

58% опитаних погоджуються, що завдяки системі ЗНО вступники з різних населених пунктів мають рівні можливості вступити до найкращих ЗВО. У селах і невеликих містах з цим погоджуються майже дві третини опитаних (62%-64%), у містах 50-500 тис. жителів та понад 500 тим. жителів з цим погоджується кожен другий (50%—55%). Водночас, аналогічно до попереднього твердження, поінформовані про систему ЗНО схильні більшою мірою погоджуватися, що ця система дає рівні можливості для всіх абітурієнтів вступити до найкращих ЗВО — серед поінформованих погоджуються з цим 73%, тоді як серед непоінформованих — 47%, а 41% сказали, що їм важко відповісти на таке питання.

«Запровадження ЗНО стало однією з найбільш успішних реформ незалежної України. Щоразу соціологічні опитування демонструють високий рівень підтримки та довіри суспільства до ЗНО, а особливо серед тих, хто особисто або ж через родичів стикався із ЗНО, — коментує Єгор Стадний, заступник Міністра освіти і науки України. — Міністерство освіти та науки буде поширювати практику застосування ЗНО заради забезпечення справедливого доступу до вищої освіти. Разом з тим і раніше, і зараз триває постійна робота над вдосконаленням змісту тестових завдань для того, щоб ЗНО виявляло об'єктивний рівень знань та, що дуже важливо, вмінь застосовувати ці знання».

Інформація про дослідження

Вибірка Омнібусу складає 1000 осіб віком від 16 років. Вибірка репрезентативна населенню даної вікової групи за статтю, віком, розміром населеного пункту та регіоном проживання. З дослідження вилучена Автономна Республіка Крим, а у Донецькій та Луганській області опитування проводилося тільки на територіях, що контролюються Україною. Максимальна теоретична похибка не перевищує 3,2%. Польовий етап цієї хвилі Омнібусу проводився 5-22 липня 2019 року.

Посилання на завантаження прес-релізу

Якщо у вас є питання щодо досліджень, ми завжди раді Вам допомогти в цьому.

Зв'яжіться з нами