Бульвар Лесі Українки 34, 2-й під’їзд, 6-й поверх
Київ, 01133, Україна

За даними Омнібусу Info Sapiens у лютому 2019 61% українців старше 16 років підтримали б впровадження гендерних квот для збільшення представництва жінок у Верховній Раді, а 22% висловилися проти.

Жінки підтримують гендерні квоти більше, ніж чоловіки – 67% проти 52%. Також найвища підтримка гендерних квот спостерігається на Заході та Півночі. Респонденти 16-19 років рідше підтримують гендерні квоти, ніж інші вікові групи – серед них найбільший відсоток відповідей «важко сказати».

Оцінки зміни законодавства про зґвалтування, що набули чинності у січні 2019 року, розділились: 31% підтримують те, що секс без згоди повинен вважатися зґвалтуванням, 36% - не підтримують, а 32% - не можуть їх оцінити. Знову ж таки жінки частіше підтримують зміни законодавства про зґвалтування, ніж чоловіки – 34% проти 29%. Найвища підтримка цієї зміни на Заході та Києві. Також підтримка цієї зміни знижується з віком.

Водночас 60% виступають за заборону сексу з особою молодшою 16 років, що була прописана в поправці до Кримінального кодексу в березні 2018 року, а 15% не підтримують цієї зміни. За цю поправку виступають 64% жінок та 56% чоловіків. Найчастіше цю зміну підтримують мешканці Заходу. Серед вікових груп найрідше цю поправку підтримують опитані віком 16-19 років та старше 60 років, але не за рахунок вищої непідтримки, а за рахунок вищої частки відповідей «важко сказати».

За всіма трьома запитаннями суттєвих відмінностей за освітою не виявлено.

«Тішить, що 61% населення підтримує гендерні квоти, хоча фокус-групи свідчать про те, що суттєва частка населення погоджується з важливістю цього питання тільки після наведення статистичних даних, що ми і зробили в формулюванні запитання – коментує Інна Волосевич, заступниця директора Info Sapiens. – Тому дуже корисно проводити роз’яснювальну роботу щодо того, чому до 8 березня нам потрібні «квоти замість квітів».

Ставлення до зміни законодавства про зґвалтування амбівалентне, ймовірно, через велику кількість кпинів у медіа щодо «розписки про секс»: 31% підтримує те, що секс без згоди повинен вважатися зґвалтуванням, а 36% - не підтримує. Прикро, що третина суспільства не підтримує захист прав жертв зґвалтування і що це стало популярною тему для жартів. Роз’яснення, які давали щодо цього закону юристи та громадські діячі, не дійшли щонайменше до 32% населення, які не змогли оцінити, чи підтримують, чи не підтримують цю поправку до законодавства. Водночас 60% підтримують заборону на секс з особою молодше 16 років, встановлену цією поправкою до Кримінального кодексу».

Як зазначає Тамара Марценюк, к. соц.н., доцентка кафедри соціології Києво-Могилянської академії, консультантка Info Sapiens та авторка статті "Міжнародний досвід запровадження гендерних квот та українські реалії": «Результати цього опитування громадської думки уже вкотре свідчать, що в пересічних українців набагато позитивніше ставлення до запровадження гендерних квот, ніж у представників української політики, особливо, депутатів Верховної Ради України та лідерів політичних партій. Причому, жінки, як завжди прихильніше, ніж чоловіки, ставляться до ідеї запровадження гендерних квот, адже більшою мірою усвідомлюють гендерні стереотипи і розуміють перешкоди, пов'язані із явищем "скляної стелі" загалом і в політиці зокрема.»

Стаття "Міжнародний досвід запровадження гендерних квот та українські реалії" доступна за посиланням

Якщо у вас є питання щодо досліджень, ми завжди раді Вам допомогти в цьому.

Зв'яжіться з нами