Бульвар Лесі Українки 34, 2-й під’їзд, 6-й поверх
Київ, 01133, Україна

Новое время опублікувало портрети електоратів кандидатів за даними Info Sapiens. Статтю Максима Бутченка "Портрет їхнього виборця" ви можете прочитати за посиланням.

Інна Волосевич поділилася спостереженнями щодо майбутніх виборів президента України:

Майбутні вибори є одними з найбільш непередбачуваними в історії України, ще в грудні ми мали аж 8 можливих кандидатів на 2 тур. В січні після оголошення Володимира Зеленського, що він балотуватиметься, і Святослава Вакарчука, що він не балотуватиметься, визначилась вже трійка лідерів: Зеленський, Тимошенко, Порошенко. Я б виділила такі три особливості цих виборів.

По-перше, найнижчі рейтинги кандидатів: до 2019 всі кандидати набирали менше 15% голосів від загального населення, зараз Володимир Зеленський набирає дещо більше 15%, але перед попередніми президентськими виборами лідери набирали більше 20%.

По-друге, лідер рейтингу не є політиком.

По-третє, згладжуються регіональні відмінності. Захід, принаймні за намірами, вже не є найбільш електорально активним регіоном, його наздогнали Київ та Північ. Схід, як і на минулих виборах, найменш активний, але Південь вже наздогнав Центр. Володимир Зеленський – перший лідер президентського рейтингу, який отримує високу підтримку в усіх регіонах. При цьому, його електорат найменш упевнений як в голосуванні за свого кандидата, так і в участі в виборах. Найбільш впевнені і в кандидаті, і в участі в виборах виборці Петра Порошенко, але виборці Юлії Тимошенко не набагато від них відстають, тому спрогнозувати, хто ж вийде у другий тур, зараз складно. Також у Петра Порошенка найосвіченіший електорат, на другому місці – електорат Анатолія Гриценка. Найменш освічений електорат у Олега Ляшка, на другому місці – електорати Юрія Бойка та Юлії Тимошенко. Наймолодший електорат у Володимира Зеленского, найстарший – у Юрія Бойка.

Якщо у вас є питання щодо досліджень, ми завжди раді Вам допомогти в цьому.

Зв'яжіться з нами