Бульвар Лесі Українки 34, 2-й під’їзд, 6-й поверх
Київ, 01133, Україна

Info Sapiens провів репрезентативне дослідження стану малого та середнього бізнесу на замовлення Представництва Центру міжнародного приватного підприємництва в Україні (СІРЕ).

За результатами дослідження, насьогодні найбільшою потребою бізнесу є пошук нових ринків, враховуючи актуальну ситуацію зі скороченням платоспроможного попиту в країні. Друге місце у рейтингу потреб поділили пошук інвестора (фінансування) та пошук нових логістичних рішень.

Також, окрім війни (яка є основною перешкодою для більшості опитаних), порушення ланцюгів поставок і необхідність фінансової підтримки були вказані як найбільші перешкоди для діяльності приватного сектору (від них потерпають як ФОП, так і бізнес усіх сегментів).

Не дивно, що серед пріоритетів розвитку бізнесу, які найбільше відповідають потребам конкретних підприємств, податкова реформа посіла перше місце. Зокрема, 86% ФОП проголосували за збереження спрощеної системи оподаткування, та 78% юридичних осіб від мікро, малого та середнього бізнесу вказали оновлення податкового законодавства як пріоритетний напрям для розвитку бізнесу сьогодні.

Про дослідження: опитування проводилося у вересні 2022 року, вибірка склала 401 інтерв’ю із керівниками мікро-, малих і середніх підприємств, з них 101 інтерв’ю із ФОП та 300 інтерв’ю із керівниками підприємств-юридичних осіб. В межах кластерів за розміром вибірка для юридичних осіб репрезентативна за основним видом економічної діяльності; вибірка для ФОП репрезентативна за регіоном і основним видом економічної діяльності. Для аналізу «загалом» відповіді представників юридичних осіб були перезважені у відповідності із структурою генеральної сукупності за розміром підприємств.

Посилання на завантаження звіту

Якщо у вас є питання щодо досліджень, ми завжди раді Вам допомогти в цьому.

Зв'яжіться з нами