Бульвар Лесі Українки 34, 2-й під’їзд, 6-й поверх
Київ, 01133, Україна

За даними всеукраїнського національно-репрезентативного опитування, проведеного Info Sapiens 21–24 липня 2022 року, 62% українців вважають, що війна з Росією триватиме ще півроку і більше, тоді як в середині березня більшість вважали, що війна триватиме від тижня до кількох місяців.

slide 1

Незважаючи на розуміння, що швидкої перемоги не буде, 72% впевнені у перемозі України, як і на початку війни.

slide 2

Більше того, незважаючи на те, що втрати від війни зростають (або навпаки через це), українці стають більш категоричними стосовно поступок Росії. 65% опитаних не готові погодитись на заборону[1] вступу України до НАТО як умову негайного припинення війни, тоді як частка таких відповідей у травні становила лише 54%. Також значно зросла частка тих, хто не готовий погодитись на заборону на вступ України в ЄС: з 62% в травні до 72% у липні, вочевидь, в тому числі через отримання Україною статусу кандидата на членство в ЄС наприкінці червня.

slide 3

Вступ України в ЄС та НАТО підтримує переважна більшість опитаних: 91% виступають цілком або скоріше за приєднання до Європейського Союзу, а 85% цілком або скоріше підтримують вступ держави у НАТО.

slide 4

Якщо говорити про перспективи анексії Росією українських територій, то внаслідок тероризму російських військ в Україні лишився аж 1% населення із «достатньо сприятливою» думкою про Росію, тоді як до повномасштабної війни 20% населення мали сприятливу думку. Причому всі регіони України одностайні в такій оцінці – частка українців із «достатньо сприятливою» думкою не перевищує 4%. Для Сходу це питання виявилось відносно найбільш чутливим – 13% відмовились на нього відповідати ймовірно через страх перед окупантами.

slide 5

Рівень неготовності погоджуватись на територіальні поступки Росії також продовжує поступово зростати. У липні 89% українців не готові погодитись на офіційне визнання Криму частиною Росії, а в березні цей показник становив 75%. 91% проти визнання територією Росії раніше окупованих районів Донбасу, тоді як в березні 79% виступали проти цього. 95% не готові відмовитись від українських територій, які Росія окупувала з 24 лютого – це показник є стабільним з травня.

slide 6

Підвищується і впевненість українців у необхідності збройної боротьби за повернення територій України, окупованих до 2022 року. 90% опитаних цілком чи скоріше погоджуються, що ЗСУ мають продовжувати боротьбу, доки не повернуть всю територію Донбасу, а відносно Криму такої думки притримуються 84% українців.

slide 7

Інформація про дослідження

Вибірка дослідження складає 1018 респондентів. Опитування проводилося методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера, computer-assisted telephone interviews) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України. Структура вибірки відповідає структурі населення за такими параметрами, як стать, вік, розмір населеного пункту і регіон відповідно до даних Державної служби статистики на 1.01.2022. Опитування не проводилось у АР Крим, м. Севастополь, а також інших тимчасово окупованих Росією територіях України, де українські оператори не надають послуги мобільного телефонного зв’язку. Також опитування не охоплює українців, що виїхали за кордон.

Максимальна теоретична похибка не перевищує 3,1%. Опитування проводилося 21-24 липня 2022 року.

Посилання на завантаження прес-релізу та презентації

Якщо у вас є питання щодо досліджень, ми завжди раді Вам допомогти в цьому.

Зв'яжіться з нами