Бульвар Лесі Українки 34, 2-й під’їзд, 6-й поверх
Київ, 01133, Україна

10-14 квітня компанія Info Sapiens провела опитування у рамках всеукраїнського національно репрезентативного опитування Oмнібус, а ExtremeScan провела аналогічне опитування «Хроніки» в РФ: українцям та росіянам запропонували написати телеграми один одному.

У телеграмах українців 24% висловлювали гнів і зневагу, а 74% – закликали схаменутися. У 46% телеграм росіян були слова підтримки, що є аномальним у ситуації війни між двома нашими країнами, але аж ніяк не дивним у контексті пропаганди «визволення українців від бандерівців та нацистів». Популярним закликом у російських телеграмах було слово «держитесь», яке по іронії відповідає мему Д. Медведєва[1].

На жаль, у частині цих 46% телеграм із загальними словами підтримки малася на увазі саме російська пропаганда: «придет время и вы поймете, почему так было нужно, держитесь, мы с вами, мы скоро к вам придем и спасем».

Проте, на підставі перетину з іншими даними дослідження, приблизно у третини населення РФ підтримка українців є щирою: «Держитесь. Не все русские поддерживают эту операцию. Есть русские на вашей стороне».

Телеграми

Найпоширеніша телеграма українців – «відкрийте очі, почніть думати» (14%). Телеграми подібного змісту, які були умовно об'єднані в кластер «заклики схаменутися», склали 74% усіх телеграм українців[2] і лише у 24% висловлювався гнів. Лише 2% українців надіслали би позитивні телеграми: 1% досі вважають наші народи братніми, а ще 1% заявили, що прості росіяни не винні. Загалом 10% українців сказали, що з росіянами говорити марно, бо це не має сенсу, а 9% не знали, що сказати.

slide 1

Такий низький відсоток гнівних телеграм не означає, що українці не звинувачують простих росіян – за даними іншого опитування Info Sapiens, 84% українців вважають росіян винними.

«З кожним днем війни українці дедалі більше делегують відповідальність за воєнні дії не лише російській владі, а й усім громадянам Росії. Це природно для України, де люди почуваються суб'єктом рішень у країні, – вважає Інна Волосевич, заступниця директора Info Sapiens. – Тому замість того висловлювати свій гнів (опитування відбувалося після оприлюднення фактів звірств у Київській області), українці намагаються достукатися до росіян. Це значною мірою марно – 36% росіян стверджують, що не можуть впливати навіть на своє життя, не кажучи вже про рішення путіна, яким або сліпо вірять, або нічого не можуть протиставити.

Зокрема й російські експерти стверджують, що достукатися до росіян можна лише економічними наслідками війни та особистими втратами, а не логікою чи доказами звірств. Навіть якщо проривається об'єктивна інформація, вона сприймається через призму пропагандистських установок і тому не працює. Але мені здається, це все одно варто намагатися робити, і мене тішить, що українці зберігають людяність, незважаючи на геноцид, що твориться проти них».

slide 2

Щодо росіян, то 23% не змогли сформулювати телеграму, що, на думку авторів дослідження, свідчить про невпевненість населення в тому, що «их дело правое». 46% телеграм містили слова підтримки – в цю категорію ми кодували тільки ті телеграми, які не мали пропагандистських гасел, як-от: «держитесь, друзья, и помогите освободить свою же землю от фашизма», «держитесь, крепитесь, победа будет за нами», «держитесь, родные. Победа за нами», «держитесь, мы скоро придем, мы всех спасем», «своих не слушайте, держитесь нас, не пропадете, мы вас никогда и нигде не обижали», «не делайте из русских врагов, мы соседи, с соседями нужно жить дружно», «нацисты ублюдки, путин хороший, а вы крепитесь мы вас поддержим и защитим», «Держитесь! Мы скоро победим и освободим народ от тиранов, фашистов и американских, французских президентов и всей продажной власти Евросоюза». Такі «слова підтримки» кодувалися не в кластер «позитивні телеграми», а у кластери «заклики одуматися» чи «вихваляння Росії».

При цьому, за оцінками авторів дослідження, у частині цих 46% слів підтримки без конкретизації малася на увазі саме підтримка боротьби проти української влади. Реальну ж підтримку, без наміру «звільнити», висловлюють не більше третини населення.

slide 3

Почуття росіян щодо війни

69% росіян співчувають українцям, а 66% – росіянам, при тому, що перших вбивають і мордують, а другі лише зазнають економічних труднощів.

slide 4

71% росіян мають відчуття справедливості щодо «воєнної операції»[3], 69% відчувають гордість, 64% – довіру, але лише 40% відчувають піднесення, тож, мабуть, все ж таки десь у підсвідомості більшості криється підозра, що щось тут не так.

Тільки 12% респондентів відчувають сором, їх відносно небагато, але їхній голос почули у РФ – саме тому вираз «мені не соромно» став популярним мемом, наперекір виступам людей, що протестують проти «воєнної операції». 75% респондентів у Росії не відчувають сорому, але мотивація їх не однакова. Є певна частка людей, які не відчувають сорому не тому, що підтримують війну, а тому, що завжди займали позицію підтримки України.

slide 5

Питання про підтримку «спецоперації»

66% росіян підтримують «спецоперацію». Респондентам зачитували варіант «не хочу відповідати на це питання», куди відходять 12-13%, тому цей показник ближчий до реальності, ніж те, що показують державні полстери в Росії.

slide 6

Росіяни про ставлення українців до Росії

Схоже, більшість росіян не мають уявлення про ставлення українців до них: у відповідь на запитання «чому українці біжать до ЄС, а не у РФ?» 37% сказали, що українські військові не пускають своїх співгромадян у РФ, 25% – що умови в ЄС кращі, а 16% – що немає змоги дістатися. Тільки 36% сказали, що українці вважають РФ ворогом, а 16% – що бояться переслідувань у РФ (загалом 45% сказали, що з РФ у українців щось не так, тобто обрали один із цих варіантів або обидва).

У попередніх вимірюваннях ExtremeScan росіянам ставили питання про те, як українці ставляться до російських військ, і 30% респондентів вважають, що дружньо. І ще у середині березня 15% думали, що воєнні дії ведуться лише на території Донбасу.

Все це підтверджує не так слабку поінформованість громадян у Росії, як синдром тунельного сприйняття, коли люди чують тільки те, що їм комфортно чути.

slide 7

Суб'єктність росіян

22% росіян вважають, що зовсім не можуть впливати на власне життя – серед українців таких 10% і для нас така відповідь на цей час була б природнішою, бо ми не можемо впливати на задуми та дії Росії. Загалом 36% росіян оцінили власний вплив на своє життя на 1-4 за 10-бальною шкалою, серед українців таких 18%. Оцінки 5-10 поставили 38% та 53%, відповідно.

slide 8

На думку дослідників, брак суб'єктності росіян чітко проявляється у відповідях на питання «чи повинна РФ завершити воєнну операцію якнайшвидше» і «якби подальший розвиток воєнної операції залежав особисто від вас, чи ви припинили б операцію просто зараз?»: на перше запитання ствердно відповіли 30%, а на друге – лише 19%. Тобто третина росіян, які вважають, що війну треба зупинити, не готові її припинити самі, бо бояться особистої відповідальності – а раптом «не все так однозначно».

slide 9

При цьому, 42% росіян відчувають моральну відповідальність за «спецоперацію» – і цю відповідальність частіше відчувають ті, хто її не підтримує, хоча логічніше було б навпаки.

slide 10

На думку О. Конєвої із ExtremeScan, це і є основна різниця між двома народами – росіяни налаштовані на підпорядкування, патерналізм знімає відповідальність за прийняття рішень, робить сприйняття навіть поточної історичної ситуації більш вичікувальним та розслабленим. Анархізм українців призводить до критичного сприйняття дій влади, непередбачуваності громадян і при цьому до неймовірної згуртованості у моменти спільних випробувань та щирої спонтанної консолідації «під одним прапором» (за даними Info Sapiens, президентський рейтинг В. Зеленського зріс із 26% серед тих, хто визначився з вибором, у лютому перед війною до 82% у воєнному квітні 2022).). Таким чином, у нашому паралельному дослідженні позначилося протистояння менталітетів та мотивацій двох воюючих сторін.

slide 11

Інформація про дослідження

Вибірка Омнібусу Info Sapiens складає 1000 респондентів, вибірка ExtremeScan – 1613 респондентів. Опитування проводилося методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера, computer-assisted telephone interviews) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Вибірка репрезентативна для населення України віком 16 років і старше за статтю, віком, розміром населеного пункту та регіоном проживання. З дослідження вилучена Автономна Республіка Крим та м. Севастополь, а у Донецькій та Луганській області опитування проводилося тільки на територіях, що контролюються Україною. Також опитування не охоплює українців, що виїхали за кордон, і мешканців окупованих населених пунктів, де немає зв’язку.

Вибірка опитування «Хроніки» ExtremeScan репрезентативна для населення РФ у віці 18 років і старше за статтю, віком, розміром населеного пункту та регіоном проживання. Опитування проводила група незалежних російських соціологів, які не підтримують війну.

Максимальна теоретична похибка для України не перевищує 3,1%, для РФ – 2,4%. Опитування в Україні проводилося 10-14 квітня 2022 року, в РФ – 13-18 квітня.

«Телеграми» публікуються окремим файлом.

Посилання на завантаження прес-релізу та презентації

Якщо у вас є питання щодо досліджень, ми завжди раді Вам допомогти в цьому.

Зв'яжіться з нами