Бульвар Лесі Українки 34, 2-й під’їзд, 6-й поверх
Київ, 01133, Україна

Info Sapiens провели дослідження антикорупційного та соціального впливу відкритих даних у сфері лісового господарства у рамках USAID/UK aid проекту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS»

У цьому дослідженні автори розглядають такі приклади щодо цінності відкритих даних у лісовій сфері:

• Відкритість інформації допомагає протидіяти нелегальним вирубуванням лісів. Дані використовують небайдужі громадяни та екоактивісти, щоб виявляти та перевіряти підозрілі вирубування. Серед користувачів: ГО «Українська природоохоронна група», «Екологія.Право.Людина», Всесвітній фонд дикої природи (WWF), ГО «Екосфера» та інші. Також на основі відкритих даних створюють інструменти аналізу вирубувань, які вже відбулися. Такі інструменти розробили організація «Deep Green Ukraine», «Агенція журналістики даних» Texty.org.ua та інші. Держава також створила низку інструментів для більш зручної роботи з даними, а саме — аналітичний портал та інтерактивну карту лісів на інтернет-ресурсах ДП «Лісогосподарський інноваційно-аналітичний центр».

• Зріс рівень прозорості ринку необробленої деревини завдяки переходу на систему відкритих електронних торгів «Прозорро.Продажі» і через оприлюднення даних щодо обсягів деревини, яку реалізують, цін, кількості гравців ринку тощо.

Наприкінці звіту наведено рекомендації авторів і респондентів, що допоможуть повніше розкрити потенціал відкритих даних, які оприлюднюють державні органи у сфері лісового господарства в Україні.

Звіт підготовлений агенцією «Info Sapiens» у межах USAID/UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS», що реалізується Фондом Євразія, та за сприяння Міністерства цифрової трансформації України.

Посилання на завантаження звіту

Якщо у вас є питання щодо досліджень, ми завжди раді Вам допомогти в цьому.

Зв'яжіться з нами