Бульвар Лесі Українки 34, 2-й під’їзд, 6-й поверх
Київ, 01133, Україна

Info Sapiens провели дослідження антикорупційного та соціального впливу відкриття державних даних на провадження бізнесу в Україні у рамках USAID/UK aid проекту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS»

Метою цього дослідження є аналіз корупційних ризиків, що існують у сфері провадження бізнесу в Україні, і те, який антикорупційний та соціальний ефект можуть мати продукти на основі відкритих даних у цій сфері. Зокрема, у цьому дослідженні автори розглядають такі приклади щодо цінності відкритих державних даних для провадження бізнесу в Україні:

• Інструменти на основі відкритих даних для перевірки потенційних контрагентів допомагають уникнути фінансових втрат, шахрайства та невиконання зобов’язань потенційними підрядниками. Аналітику надають YouControl, Опендатабот, Liga Contr Agent та інші.

• Протидія корупційним зловживанням, зокрема, під час спроб рейдерського захоплення компаній. Сервіси «YouControl» та «Опендатабот» дають змогу виявляти та протидіяти рейдерським атакам.

• Можливість автоматизувати та оптимізувати робочі бізнес-процеси, що допомагає заощаджувати кошти спрощувати взаємодію з клієнтами та більш ефективно використовувати робочий час співробітників. Приклади таких кейсів — використання API сервісу «Опендатабот» компаніями «Bot&Partners», «Poster», Work.ua та «PatentBot».

• Інструменти «PravoSud» та «Суд на долоні» дають змогу ефективніше готуватися до судових спорів та оперативно аналізувати судові практики під час підготовки до справ.

Крім цього, відкриті дані сприяли створенню нових ринків у сфері провадження бізнесу: ринок моніторингу та перевірки контрагентів, автоматизації документообігу та автоматичної підготовки звітності. Усі розглянуті продукти й сервіси не могли б функціонувати повноцінно без відкритих даних.

Звіт підготовлений агенцією «Info Sapiens» у межах USAID/UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS», що реалізується Фондом Євразія, та за сприяння Міністерства цифрової трансформації України.

Посилання на завантаження звіту

Якщо у вас є питання щодо досліджень, ми завжди раді Вам допомогти в цьому.

Зв'яжіться з нами