Бульвар Лесі Українки 34, 2-й під’їзд, 6-й поверх
Київ, 01133, Україна

Міністерство цифрової трансформації разом із проєктом USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS» дослідили антикорупційний та соціальний вплив відкритих даних в енергетичній сфері.

Відкриті дані – це інформація у вільному доступі, яку, згідно з Постановою №835, мають публікувати державні органи на Єдиному державному порталі відкритих даних. Ці дані є важливим джерелом інформації про стан певної галузі та дієвим інструментом для боротьби з корупцією завдяки відкритості та прозорості інформації для всіх.

У сфері енергетики такі дані публікують Міністерство енергетики, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, НЕК «Укренерго» та Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження.

Оприлюднення даних допомагає інформувати споживачів щодо можливостей зміни постачальників газу й відповідно – отримувати їм кращі за ціною послуги, розбудовувати конкурентний енергетичний ринок й допомагати маленьким постачальникам розвиватися.

До того ж, відкритість інформації дає змогу експертам моніторити ситуацію на енергетичному ринку та виявляти зловживання, що сприяє підвищенню прозорості галузі. А учасникам ринку – ухвалювати обґрунтовані рішення та ефективніше планувати свою роботу.

У дослідженні розглядають низку сервісів та організацій, що використовують відкриті дані енергетичного сектору, і у зручній формі надають необхідну інформацію користувачам:

  • •  Консультаційні центри «ГазПравда» та «Газотека» допомагають споживачам дізнатися ціни на газ різних постачальників, надають роз’яснення щодо газопостачання та як змінити постачальника, а також – знайти відповіді на найбільш поширені запитання про газ.
  • •  Через сервіс «Energy Online» можна дізнатися та порівняти тарифи на газ та електроенергію, перевірити коректність суми у платіжці та у разі необхідності подати скаргу тощо.
  • •  Проєкт «Low Carbon Ukraine» та ГО «Save Dnipro» на основі відкритих даних створюють аналітичні матеріали щодо виробництва електроенергії. Зокрема, проводять моніторинг ринку, визначають бар’єри та проблеми і готують рекомендації щодо їх розв’язання, а також подальшого розвитку і реформування галузі.
  • •  Видання «Kosatka.Media» та «EXPRO Electricity» використовують відкриті та інші дані в енергетичній сфері для створення інфографік та аналітики, а сервіс «Зима близько» надає інформацію про запаси вугілля на теплових електростанціях. Завдяки журналістиці даних учасники ринку у зручній та доступній формі отримують інформацію, корисну для їхньої діяльності,— планування роботи комунальних установ, аналізу цін конкурентів, формування прогнозів тощо.

Посилання на завантаження звіту

Якщо у вас є питання щодо досліджень, ми завжди раді Вам допомогти в цьому.

Зв'яжіться з нами