Бульвар Лесі Українки 34, 2-й під’їзд, 6-й поверх
Київ, 01133, Україна

Команда Info Sapiens на замовлення Представництва Центру міжнародного приватного підприємництва в Україні (https://www.cipe.org/) провела масштабне опитування керівників та власників мікро-, малого і середнього бізнесу в Україні. Ми розпитали підприємців про перешкоди для бізнесу, які загострилися під час панемії COVID-19, про їхні стратегії виживання в цей час, попросили оцінити заходи підтримки з боку уряду.

Якщо станом на кінець першого кварталу 2020 року більшість підприємств характеризували свій етап розвитку як «стабільний», то станом на середину третього кварталу (на момент опитування) частка «стабільних» підприємств скоротилася удвічі (з 66% до 32%). Частка підприємств на етапі спаду або навіть закриття зросла на порядок (з 7% до 59%). Найбільш песимістичні настрої у представників мікробізнесу – 60% респондентів оцінюють поточне становище як спад, тоді як серед середнього бізнесу частка таких оцінок становить 42%. Також значно скоротилася частка підприємств, які оцінюють свій етап розвитку як «зростання» (з 25% до 5%).

Етап розвитку бізнесу

Довідка:

Метод збору інформації – кількісне опитування мікро-, малих та середніх підприємств (ММСП); інструмент збору інформації – опитування методом комп’ютеризованих телефонних інтерв’ю (CATI).

Обсяг вибірки: 1008 (одна тисяча вісім) інтерв’ю із мікро-, малими і середніми підприємствами (ММСП), з них 506 інтерв’ю із ФОП та 502 інтерв’ю із юридичними особами. Респонденти опитування: власники, керівники або менеджери вищої ланки підприємств (для юридичних осіб), безпосередньо самі фізичні особи-підприємці.

Вибірка для юридичних осіб репрезентативна за розміром підприємства (мікро, мале, середнє), регіоном і основним видом економічної діяльності; вибірка для ФОП репрезентативна за регіоном і основним видом економічної діяльності.

Такий обсяг вибірки забезпечує граничну теоретичну похибку на рівні не більше 3,1% для вибірки загалом, і на рівні не більше 4,4% окремо для ФОП і юридичних осіб (із довірчою ймовірністю 95%).

Посилання на завантаження звіту

Якщо у вас є питання щодо досліджень, ми завжди раді Вам допомогти в цьому.

Зв'яжіться з нами