34 L.Ukrainki Blvd., 2nd entrance, 6th floor
Kyiv, Ukraine, 01133

Міністерство цифрової трансформації разом із проєктом USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS» дослідили антикорупційний та соціальний вплив відкритих даних в енергетичній сфері.

Відкриті дані – це інформація у вільному доступі, яку, згідно з Постановою №835, мають публікувати державні органи на Єдиному державному порталі відкритих даних. Ці дані є важливим джерелом інформації про стан певної галузі та дієвим інструментом для боротьби з корупцією завдяки відкритості та прозорості інформації для всіх.

У сфері енергетики такі дані публікують Міністерство енергетики, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, НЕК «Укренерго» та Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження.

Оприлюднення даних допомагає інформувати споживачів щодо можливостей зміни постачальників газу й відповідно – отримувати їм кращі за ціною послуги, розбудовувати конкурентний енергетичний ринок й допомагати маленьким постачальникам розвиватися.

До того ж, відкритість інформації дає змогу експертам моніторити ситуацію на енергетичному ринку та виявляти зловживання, що сприяє підвищенню прозорості галузі. А учасникам ринку – ухвалювати обґрунтовані рішення та ефективніше планувати свою роботу.

У дослідженні розглядають низку сервісів та організацій, що використовують відкриті дані енергетичного сектору, і у зручній формі надають необхідну інформацію користувачам:

  • •  Консультаційні центри «ГазПравда» та «Газотека» допомагають споживачам дізнатися ціни на газ різних постачальників, надають роз’яснення щодо газопостачання та як змінити постачальника, а також – знайти відповіді на найбільш поширені запитання про газ.
  • •  Через сервіс «Energy Online» можна дізнатися та порівняти тарифи на газ та електроенергію, перевірити коректність суми у платіжці та у разі необхідності подати скаргу тощо.
  • •  Проєкт «Low Carbon Ukraine» та ГО «Save Dnipro» на основі відкритих даних створюють аналітичні матеріали щодо виробництва електроенергії. Зокрема, проводять моніторинг ринку, визначають бар’єри та проблеми і готують рекомендації щодо їх розв’язання, а також подальшого розвитку і реформування галузі.
  • •  Видання «Kosatka.Media» та «EXPRO Electricity» використовують відкриті та інші дані в енергетичній сфері для створення інфографік та аналітики, а сервіс «Зима близько» надає інформацію про запаси вугілля на теплових електростанціях. Завдяки журналістиці даних учасники ринку у зручній та доступній формі отримують інформацію, корисну для їхньої діяльності,— планування роботи комунальних установ, аналізу цін конкурентів, формування прогнозів тощо.

Посилання на завантаження звіту

We will be glad to answer all your questions.

Contact us