34 L.Ukrainki Blvd., 2nd entrance, 6th floor
Kyiv, Ukraine, 01133

За даними Центру громадського здоров’я МОЗ в Україні близько 1 500 000 людей інфіковано вірусом гепатиту С. Більшість цих людей не знає про свій статус, оскільки хвороба частіш за все протікає безсимптомно. Від 15 до 45% інфікованих позбавляються вірусу протягом шести місяців після інфікування без будь-якого лікування, проте у решти розвивається хронічна інфекція ВГС.

На наше замовлення дослідницька організація “Info Sapiens” провела оцінку доступності лікування коінфекції ВІЛ та вірусного гепатиту С в Україні. Дослідження проведене в рамках проєкту «Посилення впливу на зменшення тягаря туберкульозу через створення універсального доступу до своєчасної та якісної діагностики та лікування, збільшення обсягів профілактики, діагностики та лікування ВІЛ, що спираються на доказову базу, побудова життєздатних та стійких систем для здоров’я» за фінансової підтримки Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

Дослідження було проведене за підтримки Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України.

В дослідженні були опитані пацієнти з ВГС або коінфекцією ВІЛ/ВГС і лікарі, які спеціалізуються на лікуванні ВГС.

Чому люди зволікають з лікуванням вірусного гепатиту С?

За даними ЦГЗ, за допомогою сучасних препаратів прямої противірусної дії можна вилікувати більш як 95% людей з інфекцією гепатиту С.

Наразі сімейні лікарі, терапевти і педіатри мають проводити скрінінг усього загального населення один раз за життя і додатково – окремих категорій, а потреба в медичних препаратах, які закуповуються за кошти держаного бюджету, офіційно забезпечена на 100%.

Діагностика ВГС не входить в пакет медичних гарантій, через що пацієнти мають оплачувати її самостійно. Невиправдано завищена вартість досліджень, зайві аналізи і обстеження можуть стати бар’єром на шляху до виліковування.

Слайд 1

Слайд 2

Бар’єри на етапі лікування

Лікування вірусного гепатиту С безоплатне, препарати закуповуються за рахунок централізованого бюджету і доставляються в регіони за замовленням обласних департаментів охорони здоров’я. 81% пацієнтів повідомили, що дотримуються правильного режиму прийому препаратів.

Слайд 3

Доступність лікування вірусного гепатиту

Вартість курсу препаратів в Європі в залежності від країни може сягати 50 000 євро, проте курс для України за рахунок перемовин з виробниками вартує лише 89 доларів. І навіть ця ціна може бути зависокою для пацієнта, якщо з якоїсь причини доступ до безоплатного лікування неможливий.

Більшість пацієнтів за результатами дослідження потрапили на лікування через направлення лікарів з центрів СНІДу.

Слайд 4

Корупція

Додаткові витрати – суттєвий бар’єр на шляху до лікування. Якщо лікар каже, що треба придбати певні препарати, окрім тих, що закуповуються за кошти бюджету, чи зробити додаткові обстеження, чи придбати ліки в конкретній аптечній мережі – пацієнт зазвичай робить це, бо довіряє своєму лікарю. Але все перелічене – прояви корупції.

За результатами дослідження, до 44% пацієнтів стикнулися з подібними ситуаціями. Окремі пацієнти повідомляли про вимогу лікаря заплатити за прийом або видачу довідки, хоча такі медичні послуги є безоплатними і покриваються за рахунок пакету медичних гарантій.

Слайд 5

Коментар Сергія Дмитрієва, директора з політики та адвокації БО “100% Життя”

«Більшість людей не знають про можливості доступу до лікування вірусного гепатиту С і через це вимушені відтермінувати лікування або платити за непотрібну діагностику чи консультації. Ми як пацієнтська організація спрямовуємо свої зусилля на те, щоб кожен пацієнт з гепатитом С чи коінфекцією ВІЛ/ВГС знав про свої права і мав можливість безкоштовно проконсультуватися, обстежитися і вилікувати ВГС.»

Коментар Ірини Іванчук, начальника відділу вірусних гепатитів та опіоїдної залежності Центру громадського здоров’я МОЗ України:

«З метою виконання амбітних Цілей Державної Стратегії щодо елімінації вірусних гепатитів як загрози громадському здоров’ю, за кошти державного бюджету закуповуються новітні ефективні лікарські засоби, затверджено нові Стандарти діагностики та лікування, розпочато процес децентралізації послуг, для того щоб пацієнту максимально зручно було отримати лікування. Проте, на жаль, незважаючи на здійснені заходи, низка пацієнтів досі стикається з серйозними обмеженнями у доступі до лікування, яке гарантоване Державою. Ми вдячні нашим партнерам за проведений аналіз і виявлення тих слабких місць, які потребують прийняття управлінських рішень щодо покращення доступу до лікування.»

Посилання на завантаження аналітичного звіту

We will be glad to answer all your questions.

Contact us