34 L.Ukrainki Blvd., 2nd entrance, 6th floor
Kyiv, Ukraine, 01133

За даними всеукраїнського національно репрезентативного опитування, проведеного Info Sapiens 18-19 жовтня, 14% українців зазначили, що опитування під час виборів, ініційоване Президентом, підвищує ймовірність їхньої участі у виборах, а 6% — що воно знижує таку ймовірність.

Серед електоратів найбільших партій закономірно, що опитування найбільшою мірою мобілізує електорат партії «Слуга народу» (для 30% опитування підвищує ймовірність їх участі в виборах, а для 5% знижує), а найбільш байдужі до опитування прихильники «ЄС» (7% та 5%, відповідно).

Загалом 69% українців добре знають (32%) або щось чули (37%) про Президентську ініціативу, найчастіше про неї чули виборці «ЄС» (85% знають або щось чули), а найрідше — виборці «Батьківщини» (62%).

При цьому, 35% українців вірять у щирий намір Президента дізнатися думку людей, а 51% вважають, що це передвиборча технологія для підвищення його популярності. Серед електоратів усіх партій тільки більшість електорату «Слуги народу» вірить у щирість намірів Президента — 69% зазначили цю позицію, натомість 21% вважають опитування передвиборчою технологією. Найбільш скептичний щодо цього питання електорат «ЄС» — 15% вірять у щирість намірів, а 78% не вірять.

Відповідно, відносна більшість українців не довірятимуть результатам опитування (49%), але 44% довірятимуть.

Водночас тільки 36% громадян вважають, що Президент втілить рішення, які будуть прийняті за результатом опитування, а 54% з цим не погоджуються. Знову ж таки серед електоратів всіх партій тільки більшість електорату «Слуги народу» передбачає виконання результатів опитування — 81% зазначили цю позицію, натомість 14% так не вважають. І знову найбільш скептичний щодо цього питання електорат «ЄС» — 81% не думають, що рішення будуть виконані, а 11% вважають саме так.

Розподіл думок щодо прийняття рішень у відповідності до результатів опитування є дуже близьким до загальної оцінки виконання Президентом своїх обіцянок: 37% українців вважають, що він їх переважно або повністю виконує, а 54% з цим не погоджуються.

Загалом 58% українців точно планують взяти участь в виборах, ще 18% до цього схиляються, 6% скоріше не голосуватимуть, а 16% — точно не голосуватимуть.

Всіх, крім останніх, ми спитали, чи братимуть вони участь в опитуванні, якщо до них звернуться після голосування: 58% погодяться або скоріше погодяться, а 36% відмовляться. Найчастіше погодяться взяти участь виборці «Слуги народу» (81%) – відповідно, опитування найбільшою мірою відображатиме саме їх думку. На другому місці за бажанням взяти участь в опитуванні електорат «Батьківщини» (63% проти 35% тих, хто відмовиться), на третьому – електорат «ОПЗЖ» (48% проти 46% тих, хто відмовиться) і тільки серед електорату «ЄС» відносна більшість відмовиться брати участь в опитуванні (40% проти 52% тих, хто відмовиться).

Інформація про дослідження

Вибірка дослідження складає 1000 респондентів. Опитування проводилося методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера, computer-assisted telephone interviews) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України за статтю, віком, розміром населеного пункту та регіоном проживання. З дослідження вилучена Автономна Республіка Крим, м. Севастополь, а у Донецькій та Луганській області опитування проводилося тільки на територіях, що контролюються Україною. Максимальна теоретична похибка не перевищує 3,1%. Опитування проводилося 18-19 жовтня 2020 року.

Посилання на завантаження прес-релізу

We will be glad to answer all your questions.

Contact us