Бульвар Лесі Українки 34, 2-й під’їзд, 6-й поверх
Київ, 01133, Україна

За даними щомісячного опитування Омнібус Info Sapiens, у червні 2020 року 42% українців висловили занепокоєння нестачею грошей. У березні 2020 цю проблему зазначали 31% респондентів.

Респондентам було запропоновано обрати до трьох найбільш важливих проблем держави зі списку. В червні найчастіше українці зазначали нестачу грошей, «щоб жити нормально й не влазити в борги» — 41,8%, причому в березні ця проблема непокоїла значуще менше людей — 31,0%. Даний список проблем був представлений в щомісячному Омнібусі з 2014 року, і вперше за весь період спостережень проблема нестачі грошей вийшла на перше місце, хоч і з несуттєвим розривом із військовим протистоянням на Сході (раніше найвищою була стурбованість щодо військового протистояння та/або корупції).

У порівнянні з березнем також суттєво зросла стурбованість військовим протистоянням на Сході України (з 34,9% до 39,7%), безробіттям (з 20,8% до 28,7%) та байдужістю влади до проблем простих громадян (з 23,6% до 27,4%). Разом з тим знизилась стурбованість корупцією (з 36,9% до 32,9%), інфляцію (з 35,7% до 32,5%), кризою державного управління (з 31,8% до 23,2%). Прикметно, що незважаючи на спалах епідемії СOVID-19, стурбованість низьким рівнем медичного обслуговування залишилась на рівні березня (28,4%) можливо тому, що наразі навантаження на медичну систему не є критичним в більшості міст. Також знизилась стурбованість злочинністю і незадовільною роботою правоохоронних органів (з 13,6% до 10,1%), а отже карантин не призвів до зростання побутової злочинності, принаймні, в суб’єктивному сприйнятті українців.

За регіоном нестача грошей найбільше турбує мешканців Центру та Сходу. Актуальність проблеми нестачі грошей зростає із віком, а стурбованість безробіттям — знижується. Молоді люди до 29 років більше стурбовані проблемами наркоманії, алкоголізму та забруднення навколишнього середовища, ніж вибірка в цілому. Респонденти у віці 50 років і старше частіше звертають увагу на низький рівень медичного обслуговування.

У червні нестача грошей стала найважливішою проблемою вперше за 6 років спостережень випередивши війну та корупцію.

Найбільшу довіру серед політичних діячів має Президент Володимир Зеленський — йому довіряє 42,4% українців, але не довіряють 45,1%, тоді як ще на початку року баланс довіри був позитивним. На другому місці Дмитро Разумков, його рейтинг довіри — 25,1%. Третє місце поділяють Святослав Вакарчук та Юрій Бойко — по 20,8% українців повністю або скоріше довіряють цим політикам. Прикметно, що складання мандату не знизило, а навіть навпаки підвищило довіру до С. Вакарчука, в січні-березні йому довіряли 12%-19%. Володимиру Гройсману та Ігорю Смешко довіряють по 18,3% опитаних. Найнижчою серед запропонованого переліку діячів є довіра до Арсена Авакова (9,8%), Олександра Вілкула (9,4%) та Дениса Шмигаля (8,2%).

Володимиру Зеленському довіряють найбільше з усіх політичних діячів, але баланс довіри негативний.

Якби вибори до Верховної Ради України відбулися наступної неділі, прохідний бар’єр подолали б чотири партії (відсотки пораховані від тих респондентів, хто прийшов би на вибори та визначився із партією): «Слуга народу» (34,3%), «Європейська солідарність» (14,5%), «Опозиційна платформа — За життя» (14,1%), ВО «Батьківщина» (10,8%). На п’ятому місці та на межі прохідного бар’єру партія «Сила і честь», яка б набрала 4,3%. У березні рейтинг «Слуги народу» становив 38,7%. «Слуга народу» лідирує в усіх регіонах, крім Сходу, де вона набирає приблизно стільки ж, скільки ОПЗЖ.

Рейтинг «Слуги народу» знизився у порівнянні з березнем.

Інформація про дослідження

Дослідження було проведене на базі Омнібуса Іnfo Sapiens — щомісячного опитування з вибіркою, репрезентативною населенню України віком від 16 років (за статтю, віком, розміром населеного пункту та регіоном). З дослідження вилучена Автономна Республіка Крим, місто Севастополь, а у Донецькій та Луганській області опитування проводилися тільки на територіях, що контролюються Україною. Омнібус проводиться методом особистих інтерв’ю, а у квітні та травні 2020 року через епідемію COVID-19 — методом телефонних інтерв’ю за аналогічною вибіркою і з випадковою генерацією мобільних номерів. Теоретична статистична похибка для загальної щомісячної вибірки у 1000 респондентів не перевищує 3,1%. Дати проведення опитування: березнева хвиля 4-19 березня 2020 р., червнева хвиля 10-26 червня 2020 р.

Омнібус — це щомісячне національно репрезентативне опитування, що проводиться на замовлення кількох клієнтів методом особистих інтерв’ю. Кожен Клієнт отримує відповіді на власні запитання та додатково відповіді на запитання з блоку соціально-демографічних характеристик респондента. Обсяг вибірки Омнібусу становить 1000 інтерв’ю. При невеликій кількості запитань це найдешевший вид опитувань. Якщо ви бажаєте додати запитання в Омнібус, звертайтесь до Юліани Маковецької: yuliana.makovetska@sapiens.com.ua. Вартість 1 запитання від 3862 грн без врахування ПДВ. Детальніше на нашому сайті: https://sapiens.com.ua/ua/omnibus.

Посилання на завантаження прес-релізу

Якщо у вас є питання щодо досліджень, ми завжди раді Вам допомогти в цьому.

Зв'яжіться з нами